Od ponedjeljka počinje puštanje u opticaj dodatne količine kovanica

Srna
Od ponedjeljka počinje puštanje u opticaj dodatne količine kovanica

SARAJEVO - Centralna banka BiH od ponedjeljka, 13. aprila, počeće da pušta u opticaj kovani novac u apoenu od dvije KM, dodatno kovan u prošloj godini.

Ove kovanice su kovane u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke s ciljem obezbjeđivanja dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture, za potrebe gotovinskog prometa u BiH, saopšteno je iz Centralne banke.

U saopštenju se dodaje da osnovna obilježja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenu dva KM, izdanje 2019. godina, ostaju isti kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja ovog apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka "2019", kao godina kovanja.

"Kovanje novih količina kovanog novca konvertibilne marke nema inflacioni efekt jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu", ističu iz Centralne banke.

Kovani novac će u opticaj biti pušten sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke, navodi se u sapštenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana