Od naredne godine veći iznosi prava iz socijalne zaštite

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, prava na novčanu pomoć i prava na ličnu invalidninu u Republici Srpskoj od naredne godine očekuje povećanje ovih primanja od oko 13 odsto, istaknuto je danas u Banjaluci na sastanku održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Iznos pojedinačnih prava koja se isplaćuju korisnicima od naredne godine će biti uvećan s obzirom na to da je osnovica za utvrđivanje visine tri pomenuta prava u socijalnoj zaštiti prosječna neto plata u Republici Srpskoj ostvarena u prethodnoj godini, te da se očekuje rast te osnovice, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Na godišnjem nivou Vlada Republike Srpske za ta uvećanja izdvojiće dodatnih oko sedam miliona KM.

Tokom sastanka razgovarano je o svim pitanjima od značaja za funkcionisanje sistema socijalne i dječije zaštite u Republici Srpskoj, a sagovornici su se usaglasili da će sve odluke i ubuduće biti donošene uz kontinuiranu saradnju i saglasnost.

Predstavnici saveza i udruženja zahvalili su Ministarstvu za dosadašnju uspješnu saradnju, ističući da je zahvaljujući takvom načinu rada unaprijeđen status osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj.

Susret sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom Ministarstvo organizuje svake godine početkom decembra, kada se sagledavaju ostvareni zajednički rezultati u protekloj godini, kao i planovi za narednu godinu.

Pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Srpske Vladimir Makarić danas je razgovarao sa predstavnicima Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Srpske, Saveza distrofičara Republike Srpske, Saveza gluvih i nagluvih Srpske, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Srpske, Saveza slijepih Srpske, kao i Udruženja amputiraca Republike Srpske "Udas".

Sastanku je prisustvovao i direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana