Od četvrtka pećina Orlovača dostupna za posjetioce

Srna
Od četvrtka pećina Orlovača dostupna za posjetioce

PALE - Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbolovcu kod Pala za turiste će biti otvoren u četvrtak, 15.aprila, a posjete će se odvijati u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

Samardžić je istakao da je planirano da je pećina Orlovača jedina turistički uređena pećina u Republici Srpskoj i nalazi se samo 700 metara od glavnog magistralnog puta Pale-Sokolac.

Posjeta pećini u četvrtak će biti besplatna, u terminima od 9.00 -nadzor.

“Orlovača je duga 2,5 kilometara. Kod pećine Izvora Mokranjske Miljacke je neophodno koristiti propisnu opremu i poštovati ograničenje ulaska do sedam ljudi. Ona je specifična zbog jezera preko kojeg se prelazi čamcem i velikih prostorija”, naveo je Samardžić.

On je dodao da je u planu i realizacija započetih projekata - amfiteatar, restoran, pristupni put za koji su izdvojena sredstva iz opštinskog budžeta.

“Sve to će doprinijeti razvoju ovog kompleksa, kao značajnog turističkog potencijala, a mnogo će značiti i za đecu sa područja opštine Pale. Plan je da u dogovoru sa školama organizujemo besplatne kurseve penjanja za đecu kako bismo ih naučili osnovama”, poručio je Samardžić.

On je dodao da je planirano da pećina Orlovača bude centar cjelokupnog razvoja pećinskog i ruralnog turizma na Palama.

Posjete pećini planirane su do 15. oktobra, od utorka do neđelje. Cijena ulaznica iznosi od dvije do četiri KM.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana