Obračun sa nelegalnim “onlajn” poslovanjem

Anita Janković-Rečević
Obračun sa nelegalnim “onlajn” poslovanjem

BANjALUKA - Namještaj, kozmetika, odjeća, tehnički aparati i razne vrste usluga samo su dio asortimana koje građanima Srpske putem društvenih mreža nude ilegalni “onlajn” preduzetnici, kojima bi, ukoliko ne ozakone biznis, inspektori mogli zakucati na vrata jer ovih dana “češljaju” poslovanje putem interneta.

U Inspektoratu RS ističu da su tržišni inspektori u okviru akcije suzbijanja nelegalnog rada i sive ekonomije prošle sedmice obavili 55 kontrola subjekata širom RS koji su putem interneta nudili različite usluge, a “na meti” su bili oni iz autolimarskih, automehaničarskih, trgovinskih, turističkih i ugostiteljskih djelatnosti.

Kako navode, kontrolisana lica su, osim uslužnih djelatnosti, oglašavala i prodaju računarske opreme, namještaja, kozmetike, kućanskih aparata, nakita i drugih proizvoda.

U Inspektoratu pojašnjavaju da cilj kontrola nije kažnjavanje, već isključivo registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

- Zahvaljujući tim kontrolama 16 subjekata se registrovalo, dok je za njih 17 postupak registracije u toku. Četiri subjekta koja su bila registrovana za drugu djelatnost izvršiće doregistraciju za internet trgovinu, a 18 njih koji nisu pokrenuli proceduru za legalizaciju poslovanja dobili su zabranu obavljanja djelatnosti, čije kršenje je kažnjivo zakonom - rekli su u Inspektoratu RS i podsjetili da su akciju sa istim ciljem realizovali u toku godine u saradnji sa inspektorima Poreske uprave RS, a u okviru koje je obavljeno više od 180 kontrola.

Apelovali su na korisnike koji pružaju usluge putem interneta da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije svog rada.

- Inspektori će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju onima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi - naveli su u Inspektoratu RS.

Pozvali su potrošače da ne koriste usluge fizičkih lica koja nelegalno rade, jer osim što predstavljaju veliki potrošački rizik, nanose i štetu cijeloj privredi.

- Za uslugu ili proizvod kupljen od fizičkog lica na društvenim mrežama i oglasnim stranicama ne postoji mogućnost reklamacije, podnošenja žalbe ili vraćanja novca. U takvim okolnostima postoji rizik da se usluge pružaju u neadekvatnim uslovima, sporna je stručnost tih lica, porijeklo, sastav i ispravnost proizvoda, jer je riječ o robi koja nije prošla potrebnu kontrolu - upozoravaju u Inspektoratu RS.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić pozdravio je akciju inspektora.

- Na društvenim mrežama je prisutno mnogo onih koji ilegalno nude robu i usluge i saglasni smo s tim da se svi oni stave u zakonske okvire jer su ozbiljna konkurencija privrednicima koji redovno plaćaju poreze - rekao je Bratić.
 

Rad vikendom

U Inspektoratu RS su istakli da su maksimalno angažovani na suzbijanju sive ekonomije, te da je u skladu s tim rad inspektora organizovan u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda, kao i putem koordinisanog djelovanja različitih inspekcijskih sektora.

- Tokom vikend akcija tržišna inspekcija je vršila zajedničke kontrole sa inspekcijom za hranu i veterinarskom inspekcijom, gdje je u 37 kontrola izdato šest rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izrečeno 12 novčanih kazni - kazali su u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana