Obilježeno 29 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije

Srna
Obilježeno 29 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije

TREBINJE - U Trebinju je danas obilježeno 29 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je dao nemjerljiv doprinos u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 12 njegovih pripadnika je dalo živote za Republiku Srpsku.

Treći odred Specijalne brigade policije borio se od Trebinja do Novog Grada, kroz ovaj odred od osnivanja, 1. decembra 1992. godine, prošlo je više od stotinu boraca, a mnogi su ranjeni više puta.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je parastos poginulim pripadnicima ovog odreda kod spomenika poginulim pripadnicima policije.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je novinarima da je Treći odred Specijalne brigade policije Republike Srpske prošao sva ratišta Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da je ovaj odred imao herojski i častan put.

“To je bio put jedne mladosti vođene iskustvom naših komandanata”, rekao je Bodiroga.

On je dodao da Boračka organizacija Specijalne brigade policije izražava nezadoljstvo radom Suda BiH, a posebno jučerašnjim hapšenjem generala Gorana Sarića.

Predstavnik Udruženja veterana centralnog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Željko Janković rekao je novinarima da je policija stala u odbranu Republike Srpske prije nego što je formirana Vojska Republike Srpske, te da su svoju mladost dali za stvaranje Srpske.

On je, povodom hapšenja generala Gorana Sarića, rekao novinarima da je riječ o organizovanom udaru na Republiku Srpsku i borce koji su je stvarali.

“Osim toga što se bore za egzistenciju, moraju da se bore i sa namještenim suđenjima. Dva puta je generalu Sarić suđeno za dva različita đela i oba puta je oslobođen”, rekao je Janković.

Na spomenik poginulim pripadnicima policije u odbrambeno-otadžbinskom ratu cvijeće su, između ostalih, položile delegacije Udruženja veterana Specijalne brigade policije Republike Srpske, kao i boračkih organizacija istočne Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana