Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u Skelanima: Srpska neće odustati od borbe za istinu i pravdu

Srna
Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u Skelanima: Srpska neće odustati od borbe za istinu i pravdu

SKELANI - Za 305 civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela, ubijenim u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice, danas je služen parastos kod Centralnog spomenika i prislužene su svijeće.

Među 305 ubijenih je i 69 njih koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

Parastosu i obilježavanju 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovale su brojne delegacije i više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine.

Parastosu u Skelanima danas je prethodilo polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan prije 28 godina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Skelanima, gdje je prisustvovao parastosu, da za te žrtve niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Višković je poručio da pravda mora biti ista za sve, jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

- Ovdje u Skelanima je 16. janura 1993 godina životom platilo 65 mještana samo zato što su Srbi, a 30 ih je zarobljeno i mnogi nisu preživjeli u srebreničkim kazamatima - podsjetio je Višković.

On je naveo da je jedini izlaz srpskom stanovništvu da se spasi sigurne smrti bio most prema Bajinoj Bašti koji su muslimanske snage držale pod snajperskom vatrom.

- Mnogi koji su uspjeli da se domognu mosta bili su ubijani na mostu ili u talasima ledene Drine - istakao je Višković, te podsjetio da je najmlađa žrtva bio dječak Aleksandar Dimitrijević, a najstariji starac od 80 godina.

Prema Viškovićevim riječima, više od polovine ubijenih bili su civili koji su tu živjeli i ubijeni su na svojoj očevini i djedovini.

- Muslimanske snage su su odlučile da unište Srbe na prostoru Birča i Podrinja kako bi postavili granicu na rijeci Drini sa Srbijom. Naše današnje okupljanje poslije 28 godina je dokaz da u tome nisu uspjeli - konstatovao je Višković.

On je naglasio da Drina nije nikakva granica, jer Srbi žive i sa jedne i sa druge strane rijeke, te da je tako bilo i trajaće vijekovima.

- Mi nikada nismo bili narod koji je želio nanijeti podlost nekom drugom, mi smo samo branili svoju zemlju, svoj narod, svoju kuću i svoju i porodicu i ima li išta svetije od toga - naglasio je Višković.

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće prestati da brane, štite i razvijaju Srpsku.

Višković je poručio da ljudi čija su imena uklesana na spomen-obilježju nikada neće biti zaboravljeni i sve dok postoje institucije Republike Srpske ovdje će se okupljati i odavati počast tim žrtvama zato što su svojim životima stvorili i odbranili Republiku Srpsku i ostavili je današnjim pokoljenjima da je dalje jačaju i brane.

- Republika Srpska je vječna i slava i hvala žrtvama za njihov doprinos stavaranju Republike Srpske - poručio je Višković.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da današnje obilježavanje najbolje govori o karakteru rata u BiH i nepravdi koju sudske presude nanose srpskom narodu.

- U januara 1993. godine ovdje u Skelanima branili smo svoje i živote naših porodica i našu srpsku zemlju. Danas, nakon 28 godina, branimo istinu o tim događajima i istinu o karakteru rata na prostoru BiH - poručio je Savčić.

On je upitao da li neko, ko ovako radi i "dijeli" pravdu, misli da će to obezbijediti mirnu i perspektivnu budućnost narodima BiH.

- Pored sudske nepravde, posebno boli činjenica da je sa druge strane rijeke Drine naša matica Srbija, koja je u to vrijeme bila pod međunarodnim sankcijama. Bila je paradoksalna situacija da ovdje Srbi ginu, stradaju žene, djeca, civili, a da sa druge strane obale naši sunarodnici to gledaju i ne mogu da pruže pomoć zbog prijetnji međunarodne zajednice - dodao je Savčić.

On je podsjetio da je ruka spasa pružana tek onima koji pređu most, ali da su nažalost, mnogi ostali pokošeni na mostu.

Prema njegovim riječima, to će ostati zabilježeno u našoj i svjetskoj istoriji i to se mora pamtiti da se ponovo ne dogodi.

- Dok god postojimo moramo obilježavati i sjećati se naših stradalih, tražiti pravdu za nastradale Srbe, jer ih je veliki broj svojim životima platio našu slobodu i to se ne smije zaboraviti. Moramo istrajati da tražimo pravdu i po pisanim i Božijim zakonima i insistirati da sudovi na isti način tretiraju sve žrtve na ovim prostorima - zaključio je predsjednik BORS-a.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić napomenuo je da su u Skelanima većinom stradali civili, kao i u srebreničkoj opštini u cjelini, gdje su od 500 srpskih žrtava većina bili civili.

- U srebreničkoj opštini procentualno je stradalo više Srba nego Bošnjaka prema predratnom broju njenih stanovnika i ovdje je počinjen genocid nad Srbima, jer je vidljiva jasna namjera muslimanske strane da Srbe pobiju, protjeraju i unište sve što je srpsko - istakao je Grujičić.

On je poručio da će se vječno pamtiti i obilježavati godišnjice stradanja Srba iz ovog i drugih sela srebreničke opštine, te da se nikada neće odustati od borbe za pravdu i istinu, jer je sramota međunarodnog i BiH pravosuđa da za zločine nad Srbima u ovoj opštini još niko nije odgovarao.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, su u na današnji dan 1993. godine u zoru upale u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Jasna namjera je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja - uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Cvijeće su, osim Viškovića, položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Radomir Graonić, delegacije Saveza logoraša, Veterana Srpske, više udruženja i organizacija proisteklih iz rata iz podrinjskih opština i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca, kao i delegacija ratnih vojnih invalida iz Bajine Bašte.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana