Obilježeno 28 godina od formiranja Zvorničke brigade

Srna
Obilježeno 28 godina od formiranja Zvorničke brigade

ZVORNIK - U Zvorniku je danas obilježeno 28 godina od formiranja Zvorničke brigade, koja je časno i herojski stala u odbranu srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske, a tim povodom služen je pomen, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomenik za 1.080 poginulih boraca.

 “Ovo je vrijeme kada, između ostalog, treba da se borimo protiv iskrivljavanja i skrnavljenja naše bliže i dalje istorije. Svjedoci smo kako se skrnave događaji iz naše istorije, odnosno iz perioda Drugog svjetskog rata, gdje su Srbi bili najveći stradalnici”, rekao je general Pandurević.

Prema njegovim riječima, danas je prilika da se kaže prava istina iz devedesetih godina, da se kaže da je srpski narod u tom periodu stvorio uslove da obezbijedi svoju teritorijalnu, kulturnu i, prije svega, političku autonomiju, te i u određenom smislu i državotvornu autonomiju.

Pandurević je dodao da način borbe za očuvanje Republike Srpske, za njen opstanak u okvirima dejtonske BiH, treba da se vodi drugim mirnodobskim sredstvima, ali sa jednakom odlučnošću i hrabrošću kao u toku rata devedesetih godina.

“Moramo biti svjesni da imamo Republiku Srpsku, ali i činjenice da je ona omeđena granicama unutar granica BiH”, rekao je general Pandurević i naglasio da je Republika Srpska garant mira, bezbjednosti i slobode svih njenih građana.

General Pandurević je istakao da se ne smije dozvoliti da u vrijeme kada postoji velika politička polarzacija unutar društva Republika Srpska bude, na neki način, posluženje borbe za vlast.

“Ne smije ni opozicija, a ni vlast, da se, radi uskih političkih, stranačkih i ličnih interesa, bore za Republiku Srpsku, nego da na isti način odaju dužno poštovanje palim borcima za slobodu Srpske i njenog naroda, da se bore na isti način da Republika Srpska svima bude prioritet svih prioriteta”, rekao je general Pandurević.

On je zahvalio svim borcima Zvorničke brigade, i onima koji su pali, i onim koji su danas ovdje, što su svojom hrabrošću i odlučnošču uspjeli, rukovodeći se osnovnim idealom, a to je ideal slobode i pravde, da sa svojim čvrstim političkim rukovodstvom doprinesu stvaranju Republike Srpske.

“Sada je na svima nama veliki zadatak da stvorenu Republiku Srpsku sačuvamo, odbranimo i da je unaprijedimo kao socio-ekonomsko napredno društvo, te da svakog dana bude naprednija”, dodao je general Pandurević.

Bivši komandant Zvorničke brigade rekao je i da Boračka organizacija ne posmatra svoj status isključivo iz uskih pojedinačnih interesa, nego širih globalnih interesa Republike Srpske, pa će na taj način u svemu tome naći i svoj interes.

Predsjednik Boračke organizacije grada Zvornika Lazar Ristić rekao je da se formiranje Zvorničke brigade ove godine obilježava sa manjim brojem prisutnih, zbog epidemije virusa korona.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata Zvornička brigada imala je 538 poginula borca, 32 nestala i 1.800 ranjenih, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik položile su porodice poginulih boraca, bivši komandant general Pandurević, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Republika Srpska puka, gradske vlasti, Policijske uprave Zvornik i organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana