Obilježena slava i 150 godina postojanja crkve Brvnare u selu Marićka

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- U Marićki kod Prijedora danas je obilježena slava Hrama Svetog proroka Ilije i 150 godina od njegovog postojanja.

Tim povodom obavljen je slavski obred, služena liturgija i parastos poginulim borcima, te održana promocija knjige posvećene ovoj svetinji, a svečanosti je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Obilježavanju velikog jubileja, osim velikog broja mještana Marićke i drugih sela, prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je bio kum slave ovog hrama.

"Vjernici su jubilej obilježili na najbolji mogući način okupljanjem i molitvom. Kao kum hramovne slave sam počašćen i pomagaću koliko god mogu. Mladima trebamo da poručimo da nastave našim stopama i da čuvamo ono što imamo, a to je vjera i pravoslavlje", poručio je Pavlović.

Obilježavanje je nastavljeno uz program KUD-a "Omarska", trpezu ljubavi i zajedničko druženje.

Gramatu zahvalnicu sa zvanjem protonamjesnika danas je dobio Slaviša Pančić, sveštenik Parohije Marićka.

Povodom obilježavanja 150 godina postojanja Crkve Svetog proroka Ilije u selu Marićka, grupa mještana, uz blagoslov sveštenstva, počela je sa prikupljanjem građe za izradu monografije.

Današnja svečanost bila je povod i za promociju knjige koja veže sve crkve na području grada, ali najviše govori o crkvi u selu Marićka.

Crkva brvnara posvećena Svetom Proroku Iliji u selu Marićka datira iz davne 1870. godine.

Jedna je od pet crkava brvnara u prijedorskoj regiji koja je prije nekoliko godina proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana