Obilježen dan Pete kozarske i 43. motorizovane brigade

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - U Prijedoru je danas obilježeno 30 godina od osnivanja ratnih brigada - Pete kozarske i 43. motorizovane.

Tim povodom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu služena je liturgija i parastos, a kod spomenika "Za krst časni" i u Spomen-sobi u kasarni "Žarko Zgonjanin" položeni su vijenci.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da su prijedorske brigade imale više od 17.000 boraca i prešle put duži od 12.000 kilometara braneći grad i Republiku Srpsku, bez ijedne mrlje u svojoj viteškoj borbi.

"To nam dovoljno govori o kakvim se ljudima, borcima i junacima radi. Danas obilježavamo njihov dan jer to je najmanje što možemo učiniti za borce koji su izgubili živote stvarajući i braneći Republiku Srpsku. Na nama je da čuvamo sjećanje na poginule borce i da se vječno zahvaljujemo njima, njihovim porodicama i preživjelim borcima koji su stvorili Republiku Srpsku i branili grad Prijedor", izjavio je Pavlović novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević naveo je da je ratni put ovih jedinica bio posut trnjem, od zapadne Slavonije i do odbrane svoga grada 30. oktobra 1995. godine, te da je život izgubilo 575 boraca.

"U tom broju je sedam odsto nesrba. Bile su to multietničke jedinice, a nismo bili agresori, nismo bili oni koji napadaju Prijedor ne znam odakle, nego smo branili svoj grad i odbranili kao i 30. maja 1992. godine. Ovo je naš grad i ovo je naš datum koji ćemo dugo godina obilježavati", rekao je Predojević.

On je istakao da je poruka današnjeg dana - "Desilo se, ne ponovilo se!".

"Svako onaj ko želi rat, neka se njemu desi, a nas neka pusti. Ja omladini želim da se u ovom gradu osjeća dobro, a politici poručujem da se obezbijedi lagodniji život, da se nađu radna mjesta i da nam omladina ostane na ovim prostorima", poručio je Predojević.

Ostoja Barašin bio je načelnik štaba, a potom i komandant Pete kozarske brigade koja je postojala u JNA kao rezervni sastav, njegujući u to vrijeme tradiciju Pete kozarske partizanske brigade, a koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu morala postati i ratna, uz neophodno dodatno popunjavanje ljudstvom i tehnikom, prešavši ratni put od zapadne Slavonije 1991. do sanskog ratišta 1995. godine.

"Na tom dugom ratnom putu izvršili smo sve zadatke, prije svega u nastanku, a onda i u odbrani Republike Srpske. Ostavili smo ogroman trag. Moramo biti ponosni na ratni put Pete kozarske i ovo što danas ovdje radimo je da ne zaboravimo dugi i teški ratni put, da se prisjetimo zbog čega se ratovalo i da čuvamo te tekovine koje smo stekli u ratu", poručio je Barašin.

Borislav Bojić bio je komandant više ratnih jedinica različitih nivoa.

"Meni je bila čast, a i ponos, što sam imao priliku da komandujem, potpuno sam siguran, najboljom jedinicom toga ranga u Vojsci Republike Srpske i mogu da kažem da jedinice u kojima sam bio i borci sa kojima sam ratovao su zaista pokazali da ni na jednom frontu nismo izgubili nijednu bitku i da smo ratovali u skladu sa Ženevskom konvencijom", naveo je Bojić.

On je naglasio da odaje dužno poštovanje žrtvama i poginulim borcima koji su stradali u ratu.

"Prijedorske jedinice su pokazale da su širom Republike Srpske stajale u odbranu srpskog naroda, poseban doprinos dale u odbrani grada, ocrtale granice zapadnog dijela Republike Srpske i pokazale da mogu zaustaviti prodor više vojski kada je došlo do pada Republike Srpske Krajine - Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su bile podržane NATO-om", rekao je Bojić.

Goran Zgonjanin bio je pripadnik izviđačko-diverzantske jedinice Zorana Karlice.

"Danas smo tu da se podsjetimo svega što smo prošli, naših poginulih, ranjenih, naših boraca koji su u vrlo teškoj situaciji, teškoj krizi", poručio je Zgonjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana