Obilježavanje Dana VRS: Vojska najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda

Srna, Agencije
Obilježavanje Dana VRS: Vojska najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda

BANjALUKA- Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda.

Dodik je u banjalučkoj kasarni „Kozara“ gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske  rekao da je najveća ozbiljna istorijska greška srpskih predstavnika ukidanje Vojske Republike Srpske i formiranje Oružanih snaga BiH.

-U ovom trenutku je dovoljno da kažemo da je to bila greška i da razmišljamo na način kako je popraviti - istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao kako će greška biti ispravljena tako što će srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH baštiniti tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda.

Dodik je rekao da je Vojska Republike Srpske u proteklom ratu ostvarila sve svoje ciljeve jer se pokazala kao vojska koja brani vlastiti narod i teritoriju Republike Srpske, te da ne stoje tvrdnje nekih da je bila osvajačka.

On je uvjeren da je slobodarski duh Vojske Republike Srpske duboko ukorijenjen u srpskom narodu, te napomenuo da se identitet srpskog naroda uvijek identifikuje sa srpskom vojskom i Srpskom pravoslavnom crkvom, policijom i državom.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska danas država koja ima sve elemente države - teritoriju, efikasnu vlast i narod koji želi tu državu, a može da provodi i sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Republika Srpska danas garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

-Dovoljno je samo vratiti se desetine godina unazad i vidjeti kako su Srbi stradali, nestali, protjerani ili izbrisani tamo gdje su vijekovima postojali, a nisu imali svoju državu - rekao je Višković.

Višković je istakao da je VRS stvorila i odbranila Republiku Srpsku, te da je formiranje VRS bio odgovor na već postojeće dvije vojske na prostoru BiH - tzv. Armija BiH i HVO.

On je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, navodeći da je potrebno posebno se pokloniti borcima VRS koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Višković je rekao da je Republika Srpska imala 210.000 pripadnika VRS od čega ih je 23.801 dao život za Republiku Srpsku.

On je podsjetio na nekoliko značajnih vojnih pobjeda VRS koje će se sigurno izučavati na vojnim akademijama širom svijeta, kao što su Koridor, Mitrovdanske bitke u Hercegovini, Podrinje, zapadni dio Republike Srpske, Sarajevsko-romanijsko ratište.

-U ovim bitkama su VRS i srpsko stanovništvo bilo u značajno manjem broju, a nasrtale i oružane snage susjednih zemalja na srpski narod koji se morao organizovati da bi branio svoja ognjišta - istakao je Višković.

Višković je rekao da VRS nikada nije bila osvajačka niti okupatorska, već je samo branila svoj narod i teritoriju u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, a srpski narod je to radio i u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

-I danas kada iz Republike Srpske pošaljemo poruku - želimo da razgovaramo o budućnosti BiH u kojoj živimo - to naiđe na osudu i razne spekulacije o tome kako se mi separatišemo - rekao je Višković.

- Vojska Republike Srpske  stvorena je 1992. godine radi potrebe očuvanja srpskog naroda i njegove teritorije - istakao je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

- Danas obilježavamo Dan VRS kako bi odali počast svim poginulim pripadnicima VRS, izrazili zahvalnost onima koji su očuvali tada novostvorenu Republiku Srpsku, te da ne zaboravimo sve ono što je VRS uradila u proteklom periodu - istakao je Okolić.

Okolić je u banjalučkoj kasarni „Kozara“, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana VRS, naglasio da je Republika Srpska opredijeljena za trajni mir na ovim prostorima.

-Onaj ko želi rat, neka ga nosi sa ove teritorije u svoju državu, okrug, opštinu -poručio je Okolić.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je da je zadatak puka da održava vezu sa narodom kroz razne aktivnosti zajedno sa institucijama Republike Srpske.

-Ponosni smo na to da baštinimo tradiciju i obilježavamo Dan VRS, jer smatramo da je 12. maj 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda na ovim prostorima - istakao je Krajšumović.

Krajšumović je naveo da treba čuvati sjećanje na VRS i mlađim generacijama prenositi istinu o VRS i onom što je uradila za srpski narod.

-Moramo čuvati sjećanje na naše poginule heroje koji su svojim životima popločali put slobode srpskom narodu, te čuvati Republiku Srpsku - poručio je Krajšumović.

Obilježavanje 12. maja - Dana VRS i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH počelo je služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata. Nakon parastosa, u Centralnoj spomen-sobi VRS uslijedilo je polaganje vijenaca i ruža.

Kroz VRS je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.

Obilježavanje ovog važnog datuma novije srpske istorije, ili 29 godina od formiranja VRS i 16 godina od formiranja Puka, organizuju Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i komanda te vojne formacije.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske (VRS).

VRS je bila oružana sila Republike Srpske i osnovana je pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje i baštini Treći pješadijski (Republika Srpska) puk. Krsna slava VRS je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

VRS sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata vršila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana