Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U Dugoj Njivi kod Modriče danas je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo obilježavanje 30 godina od proboja Koridora.

Obilježavanju, između ostalih, prisustvuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Program obilježavanja počeo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Duga Njiva.

Liturgiji, koju u manastirskoj crkvi služi arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja, prisustvuje veliki broj vjernika.

U 11.15 časova se služi parastos i polaganje vijenaca na spomen-obilježje, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je, povodom obilježavanja 30 godina od istorijskog proboja “Koridora života”, da je ova veličanstvena operacija Vojske Republike Srpske jedna od ključnih i najznačajnijih u odbrani slobode srpskog naroda i Srpske.

“Ovom vojnom operacijom, čiji direktni povod je bila smrt 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine. Strateški uspješno planiranom vojnom operacijom obezbjeđena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i uspostavljena veza za maticom Srbijom”, poručio je Čubrilović.

On je istakao da je u junu 1992. godine pod međunarodnim sankcijama i vazdušno-kopnenom blokadom Srpskoj prijetila humanitarna katastrofa zbog čega odluka o proboju koridora ima istorijski značaj za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

“U takvim uslovima Vojska Republike Srpske nije imala izbora. Odlučno i hrabro je krenula u proboj koridora. Pobjedničkom vojnom akcijom odbranjena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i omogućeni su život i sloboda našem narodu. Neka je slava junacima koridora koji su dali živote za Srpsku”, naglasio je Čubrilović.

Vojnu operaciju “Koridor 92”, čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana