Obavezna zimska oprema za vozila

Srna
Obavezna zimska oprema za vozila

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je od danas obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske prilike, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na sva četiri točka /dubina profila najmanje četiri milimetra/ ili gume sa ljetnim profilom /dubina profila najmanje četiri milimetra/ i pribor sa odgovarajućim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske točkove.

Za teretna motorna vozila preko 3,5 tona i autobuse zimska oprema uključuje i lopatu za snijeg i vreću sa pijeskom.

Iz MUP-a napominju da niska temperatura, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste.

“Zbog snijega ili leda sistemi teže prenose snagu na površinu kolovoza, a niska temperatura sprečava normalan rad motora, crpi energiju iz akumulatora ili oštećuje druge dijelove vozila, što utiče na bezbjednost saobraćaja. Zbog toga savjetujemo vozačima da na vrijeme pripreme vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost, te tako utiču na ličnu bezbjednost, ali i na unapređenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima”, saopšteno je iz MUP-a.

Zimska oprema obavezna je do 15. aprila naredne godine.

Iz MUP-a apeluju i na poštovanje saobraćajnih propisa.

Za 10 mjeseci ove godine na putevima Srpske evidentirane su 7.403 saobraćajne nezgode, što je manje za 11,3 odsto nego u istom periodu lani kada ih je bilo 8.346.

Poginulo je 85 lica, što je manje za 16 lica ili oko 16 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Teške povrede zadobila su 384 lica ili 23,7 odsto manje nego 2019. godine, a lake tjelesne povrede 1.880 lica. U istom periodu lani bilo je 2.020 lica sa lakšim povredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana