Novim zakonom proširene usluge AMS RS: Besplatan prevoz vozila u kvaru

Jana Kezić
Novim zakonom proširene usluge AMS RS: Besplatan prevoz vozila u kvaru

BANjALUKA - Svi vlasnici motornih vozila registrovanih u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno uklanjanje četvorotočkaša koji ostanu u kvaru na putevima ili javnim površinama, do najbliže bezbjedne lokacije ili auto-moto društva.

Predviđeno je to novim zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske, koji je stupio na snagu. Kako su naveli iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS), poslije besplatnog prevoza vozila u kvaru do najbliže bezbjedne lokacije za sve učesnike u saobraćaju, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila, odnosno da izabere njemu najpovoljnijeg prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi prevozom vozila.

Samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju AMS RS, Perica Pećanac kazao je za “Glas Srpske” da se Srpska prateći zemlje u regionu i Evropi, opredijelila da pružanje pomoći na putu uredi zakonom i da uvijek ima instituciju obaveznu da oslobodi put za nesmetano odvijanje saobraćaja.

- Cilj je povećanje bezbjednosti, ubrzanje protoka saobraćaja i pružanje pomoći svim učesnicima u saobraćaju na putevima Srpske - rekao je Pećanac i podsjetio da AMS RS ima obavezu besplatnog prevoza vozila registrovanih u RS, a oštećenih u saobraćajnoj nezgodi na teritoriji Srpske i BiH, kao i putnika do željene destinacije u BiH jednom godišnje.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović kazao je za “Glas” da su vozači usluge besplatnog prevoza vozila do sada koristili nakon saobraćajnog udesa.

 - Novim zakonom propisano je da isključivo AMS uklanja vozila s javnog puta i u slučaju saobraćajne nezgode i kvara - rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja, Milenko Jaćimović kaže da će proširivanje usluga AMS RS znatno uticati na smanjenje troškova vlasnika vozila.

- Mnogo vozača, na sreću, ne doživi saobraćajnu nezgodu i dosadašnju povlasticu za besplatnu vožnju prilikom saobraćajne nezgode nisu ni koristili. Podržavam proširenje usluga AMS-a i benefita za vozače - kazao je Jaćimović.

Zlatko Buliga u ime Auto karting kluba iz Laktaši kaže da je prije nekoliko godina bilo pokušaja preko Auto-moto društava da se obezbijedi besplatno šlepanje ili prevoz do servisa.

- Ovo što je sada Zakonom regulisano značiće mnogo svim vozačima - rekao je Buliga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana