Novi zakon o javnim nabavkama i dalje na čekanju

V. K.
Novi zakon o javnim nabavkama i dalje na čekanju

Sarajevo - BiH bi ove godine trebalo da dobije novi zakon o javnim nabavkama kojim će, kako nadležni već duže vrijeme tvrde, cijeli proces biti podignut na viši nivo, imajući u vidu brojne probleme i nedostatke koji su sada vidljivi na terenu.

U prvoj verziji izvještaja o radu Agencije za javne nabavke u 2018. godini navedeno je da su jedan od prioritetnih ciljeva u prošlogodišnjem radu bile izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koje je, prema najavama, trebalo da ugledaju svjetlost dana još do kraja 2017. godine.

Cilj je, kako kažu nadležni, podizanje transparentnosti i usklađivanje sa direktivama EU te generalno poboljšanje postojećih zakonskih rješenja i otklanjanje tehničkih nedostataka važećeg Zakona o javnim nabavkama iz 2014, a na pripremi novog akta lani je radila radna grupa koja je utvrdila prvu verziju nacrta zakona.

- Radna grupa je okončala rad i u junu dostavila Agenciji za javne nabavke Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koja ga je uputila nadležnim institucijama na mišljenje prije upućivanja Savjetu ministara na usvajanje - navedeno je u izvještaju o radu agencije za prošlu godinu, iza kojeg stoji vršilac dužnosti direktora Đenan Salčin.

U Agenciji za javne nabavke BiH kazali su da se nacrtom zakona vrši djelimično usklađivanje sa direktivama EU te uvode antikorupcione odredbe i organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH.

Agencija je, kako je rečeno, zatražila potrebna mišljenja nadležnih institucija kako bi podloga za budući zakon bila temeljna i bez propusta. Postupci javnih nabavki godinama su pod lupom domaćih i stranih institucija, te nevladinog sektora, iz kojeg stalno stižu upozorenja da je stanje u toj oblasti u BiH veoma loše, da korupcija cvjeta i da u privatnim džepovima završavaju desetine, pa i stotine miliona maraka godišnje.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana