Novi metodi brišu bol

Milijana Latinović
Novi metodi brišu bol

Banjaluka - Stanovnicima Republike Srpske sa hroničnim bolom u kičmi uskoro će biti dostupna nova usluga liječenja, odnosno stimulacija kičmene moždine, zahvaljujući kojoj bi bol trebalo da bude podnošljiviji ili da potpuno nestane.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da će uskoro početi da finansiraju ovu uslugu, koja je namijenjena pacijentima sa neizdrživim bolom, a kod kojih primjena konvencionalnih metoda nije dala rezultate.

- Riječ je o ugradnji sistema za neuromodulaciju koji se sastoji od nekoliko komponenti koji bi trebalo da hronični, neuropatski bol zamijeni blagim trnjenjem, čime se bol otklanja ili čini značajno podnošljivijim, a znatno unapređuje kvalitet života oboljelih - pojasnili su u Fondu zdravstva za “Glas Srpske” i dodali da će ova usluga pacijentima biti dostupna u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

U zavodu kažu da je uglavnom riječ o pacijentima koji su bili izloženi brojnim operacijama kičme, rehabilitacionim tretmanima i koji su morali da koriste mnogobrojne terapije, te da će zahvaljujući ovom sistemu biti smanjena ili čak prestati potreba za lijekovima za neuropatski bol.

- Procjena ukupnih direktnih ušteda za jednog pacijenta zahvaljujući ovoj novoj usluzi iznosi 5.100 KM godišnje, jer ćemo na ovaj način smanjiti duge hospitalizacije, prestaće potreba za slanjem ovih pacijenata na produženu medicinsku rehabilitaciju i slično - navode u zavodu.

Imajući u vidu činjenicu da se u Srpskoj godišnje obavi oko 300 operacija na kičmenom stubu i da se mnogi pacijenti nakon operacije ponovo javljaju ljekaru zbog neizdrživog bola, u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” ističu da će ova nova usluga znatno poboljšati život oboljelih, posebno kada je u pitanju radna sposobnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana