Nove usluge i kraće liste čekanja u vrhu prioriteta

Danijela Bajić
Nove usluge i kraće liste čekanja u vrhu prioriteta

BANjALUKA - Puštanje u rad “kovid” bolnice i angio sale, uz kraće liste čekanja, uvođenje novih usluga i nabavku potrebne opreme, biće glavni zadaci koje će bolnice u Srpskoj pokušati da ostvare u narednoj godini.

S obzirom na to da ne mogu pretpostaviti dalji tok pandemije, rukovodioci zdravstvenih ustanova u Srpskoj kažu da su plan poslovanja za narednu godinu pravili sa rezervom, jer je najvažnije, kako su istakli, izboriti se sa virusom korona.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS istakli su da je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove, kao i svake godine do sada, za narednu pripremilo preliminarne planove poslovanja koji su u završnoj fazi usaglašavanja.

- Planovi za narednu godinu su da se rad u UKC-u RS organizuje na takav način da se pruže sve zdravstvene usluge našim pacijentima u punom kapacitetu, kao i usluge koje se tiču liječenja pacijenata oboljelih od “kovida 19” - kazali su u UKC-u.

Planovi poslovanja u narednoj godini pri kraju su i u Univerzitetskoj bolnici u Foči, tvrdi direktor ove ustanove Radmil Marić. Svi planovi se, kaže, pripremaju sa rezervom, jer će virus korona, po svemu sudeći, biti prisutan još neko vrijeme.

- Neke od planova ćemo prilagođavati trenutnoj situaciji koja je u vezi sa pandemijom. U narednoj godini nastojaćemo da, između ostalog, dva rekonstruisana objekta pustimo u rad, a to su angio sala i “kovid” bolnica - kazao je Marić dodajući da im je briga o svim pacijentima, bez obzira na zdravstveni problem, na prvom mjestu.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović istakao je da plan poslovanja za 2021. godinu privode kraju, te da bi narednih dana trebalo da bude poznato šta su prioriteti u 2021. 

- Već sada je sasvim izvjesno da će od 1. januara angio sala raditi 24 časa dnevno. Bijeljina će, pored Banjaluke, biti jedini grad u Srpskoj gdje će angio sala raditi sve vrijeme. Do sada su kolege dolazile iz Srbije dva-tri puta mjesečno i angio sala je samo tada radila, ali sada to više neće biti slučaj, jer su naša dva ljekara prošla tu obuku - rekao je Maksimović.

Dodao je da, uprkos tome, neće prekinuti saradnju sa drugim zdravstvenim ustanovama, te da će njihovi ljekari i ubuduće dolaziti. Plan je, naglasio je Maksimović, da prošire opseg vaskularnih operacija, kao i savremene hirurške intervencije očiju.

- Naš cilj u narednoj godini je da, između ostalog, još smanjimo liste čekanja. Mnogo toga smo već uradili, pa se tako na pregled kod reumatologa više ne čeka - kazao je Maksimović.

Planove poslovanja užurbano prave i u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović”, gdje su istakli da ih čeka godina puna izazova, jer ne mogu pretpostaviti dalji tok pandemije.

- Vjerujemo da će godina biti mnogo povoljnija, zbog čega smo među planove svrstali nastavak razvoja oftalmologije, zatim nabavku opreme za hirurški rad ortopedske sale. Očekujemo da ćemo već početkom godine otvoriti angio salu, jer smo kadrovski ojačani sa još dva kardiologa - rekli su u ovoj bolnici.

Pacijentu spasli šaku

Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih uspjeha bilježi hirurški tim Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini koji je izveo kompleksan hirurški zahvat kojim su dvadesetčetvorogodišnjem pacijentu spasili ruku, objavljeno je na sajtu bolnice. Na čelu hirurškog tima, koji je u utorak uveče izveo ovaj zahvat, bio je vaskularni hirurg Nemanja Janković, koji je naglasio da je riječ o veoma teškoj i masivnoj povredi lijeve podlaktice kod pacijenta.

- Povreda zahtijeva rekonstrukciju mišića, tetiva, nervnih i vaskularnih struktura, a zbog gubitka funkcije šake učinjena je rekonstrukcija fleksornih mišića i tetiva - rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, pacijent se nakon operacije osjeća dobro, a funkcija šake se vraća.

Stari planovi

Uprkos virusu korona, u zdravstvenim ustanovama Srpske kažu da su ispunili gotovo sve planove zacrtane krajem prošle godine.

- U tekućoj godini svi poslovni ciljevi su ostvareni, što je dokaz da se izradi plana pristupa studiozno i ozbiljno - rekli su u UKC-u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana