Novac iz EU stiže sporo

Anita Janković Rečević
Novac iz EU stiže sporo

BANjALUKA - Programiranje sredstava Evropske unije za pretpristupnu podršku u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja ide veoma otežano, a razlozi za to su, između ostalog, pokušaji prenosa nadležnosti od strane institucija BiH te ignorisanje zaključaka Vlade Republike Srpske kada je riječ o pitanju poštovanja mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija.

Istaknuto je to u informaciji o projektima iz oblasti poljoprivrede koji se finansiraju iz sredstava IPA dva, a koju je nedavno razmatrala Vlada RS. U dokumentu, koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, navedeno je da je sektor poljoprivrede do sada u najmanjoj mjeri bio korisnik IPA sredstava, a među razlozima se ističu pokušaji zaobilaženja odgovornih institucija i tijela RS te politička uslovljavanja od strane Evropske komisije poput donošenja takozvane “cjelodržavne” strategije, usvajanje zakona na nivou BiH, te prenos nadležnosti na institucije BiH u vidu formiranja struktura za prihvatanje pretpristupnih sredstava.

- Sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja nije bio uključen u programiranje IPA dva paketa u periodu 2014-2017. godine, jer je Evropska komisija kao uslov za to postavila usvajanje tzv. “cjelodržavne” strategije. Međutim, nakon usvajanja Strateškog okvira za poljoprivredu i ruralni razvoj u BiH u februaru 2018. godine Evropska komisija je odlučila da sektor poljoprivrede uvrsti u program podrške IPA dva sredstava. Rezervisan je iznos od oko 30 miliona evra za period 2018-2020 - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je u indikativnom strateškom dokumentu EU za BiH navedeno da će IPA dva paket podržati stvaranje efikasnog, održivog i inovativnog poljoprivredno-prehrambenog sektora koji je konkurentan na tržištu EU i nudi zaposlenost, socijalnu uključenost i bolji životni standard poljoprivrednika i ruralnih stanovnika. Podrška je obezbijeđena za projekte i akcije održivog razvoja u lokalnim zajednicama, mjere prilagođavanja i ublažavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da, kada su u pitanju IPA dva sredstva, učestvuju u dva projekta - “Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije - “EU4Biznis” i “Podrška EU za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH: EU4Agri” iz IPA 2018.

- Podsticajna sredstva za sektor poljoprivrede u projektu “EU4Biznis” iznose oko šest miliona KM, a namijenjena su za podršku modernizaciji u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kroz sistematizaciju i integrisanje operacija u svim fazama, od proizvodnje, sakupljanja, prerade, marketinga i prodaje. Kroz projekat su do sada objavljena dva poziva i novac dodijeljen za deset korisnika, od kojih je sedam iz RS - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su korisnici ostvarili pravo na 60 odsto povrata investiranih sredstava za visinu investicije od 50.000 do 100.000 evra.

Istakli su da su u toku pripreme za “EU4Agri” projekat koji ima za cilj direktnu podršku proizvođačima, odnosno modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora i podsticanje ruralne ekonomije u BiH.

- Ukupna vrijednost projekta je 24 miliona evra, od čega su 14,8 miliona za investicije u poljoprivredi - dodali su u resornom ministarstvu.

Vlada Srpske je zadužila Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS i Ministarstvo poljoprivrede da nastave aktivnosti na praćenju realizacije sredstava iz IPA dva paketa, štiteći pri tome ustavne nadležnosti RS u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

 

 

 

Pašalić u Njemačkoj

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić izjavio je u petak da su mu evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski i njemački resorni ministar Julija Klokner u Berlinu prenijeli stav da u procesu pristupanja EU treba da budu uvaženi ustavna struktura u BiH i nadležnosti, prema kojima su za politike u oblasti poljoprivrede nadležni entiteti.

- Naglasio sam da očekujemo da Evropska komisija i ostali partneri uvažavaju ustavnu strukturu BiH i nadležnosti koje su definisane Ustavom, a prema kojima je poljoprivreda u nadležnosti entiteta. Oni su saglasni s tim - rekao je Pašalić, koji na poziv Kloknerove boravi u trodnevnoj posjeti Njemačkoj. Pašalić će danas (subota) učestvovati u radu 12. Globalnog foruma hrane i poljoprivrede, te prisustvovati okruglom stolu posvećenom IPARD programu. Pašalić jedini iz BiH prisustvuje forumu u Njemačkoj, koji je okupio 75 ministara poljoprivrede iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana