Novac i svađe ruše snove matematičara

Anita Janković
Novac i svađe ruše snove matematičara

Banjaluka - Odlazak šestoro matematičara iz BiH na Međunarodnu matematičku olimpijadu, koja će sredinom jula biti održana u Tajlandu, umjesto radosti đacima je zadao brigu i glavobolje, jer nije obezbijeđeno dovoljno novca za avionske karte svim takmičarima i vođama ekipa.

Put u daleku azijsku zemlju za sada je plaćen samo za jedinog predstavnika RS Milicu Đukuć i dvoje njenih kolega iz Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona. Još je, međutim, neizvjesno da li će najbolji matematičar u BiH putovati u Tajland, jer bi Milica kako sada stvari stoje put Azije trebalo da krene sama.

U Društvu matematičara RS kažu da Republički pedagoški zavod ne želi da finansira putne troškove njihovog člana koji ove godine na olimpijadu treba da ide u ulozi zamjenika vođe ekipe.

- Ranijih godina su nam uredno plaćali put, ali ove godine ne žele jer hoće da pošalju svog savjetnika koji nije kompetentan za ovo takmičenje - kaže član Društva matematičara RS i zamjenik vođe ekipe Marko Ćatić.

On ističe da postoji mogućnost zabrane takmičenja učesnicima iz BiH ako ne uspiju da obezbijede novac i ne otputuju u Tajland.

- Po pravilima olimpijade svaka ekipa se sastoji od vođe, njegovog zamjenika i šest učenika - pojašnjava Ćatić.

Problem predstavlja i činjenica da je let za koji Milica ima kartu već popunjen. U slučaju da ostali takmičari i sakupe novac ona bi morala putovati sama, jer u avionu nema mjesta za nove putnike.

- Putovala sam ranije i engleski govorim odlično tako da s te strane ne postoji strah, ali postoji osjećaj nelagode jer je to dalek put - kaže Đukićeva, koja je plasman na najveće svjetsko takmičenje izborila kao najbolji matematičar u BiH.

Dodaje da je najviše plaši što nema vizu.

- U Tajland ćemo ući pomoću specijalnih pozivnica. Našu ekipu treba da dočeka vodič, ali pošto ćemo ići odvojeno ne znam ko će me dočekati - kaže Đukićeva i dodaje da se za takmičenje priprema svaki dan po nekoliko časova.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da avionsku kartu članu Društva matematičara RS nisu platili zato što je postojanje te asocijacije sporno, a nisu dostavili ni pisani zahtjev.

- Ni u jednom propisu ne piše da moramo nevladinoj organizaciji plaćati odlazak na takmičenje. Mjesecima tražim podatke o funkcionisanju tog društava koje čine tri čovjeka, ali ih ne daju. Tražio sam zvaničan dopis na osnovu kojeg bismo im uplatili novac, a oni telefoniraju - kaže Damjanović.

Ističe da su od Društva matematičara zahtijevali da sa đacima ide profesor koji ih je spremao ili savjetnik iz Republičkog pedagoškog zavoda.

- Godinama sa đacima putuju tri ista čovjeka i samo se rotiraju. Obišli su sve od Afrike, Meksika i Kanade do Japana. Sve rade bez saradnje sa nama. Učenici smo platili troškove puta i obezbijedili odlazak na pripreme sa učenicima iz Srbije. Otvoreni smo za saradnju i sa Društvom matematičara, ali po jasnim pravilima - kaže Damjanović.

Vođa takmičarske ekipe iz Sarajeva Dina Kamber kaže da para nema ni za njen odlazak, ali ni za još tri učenika iz FBiH. Dobili su obećanje od federalnog Ministarstva prosvjete da će im pomoći, ali kada ne znaju.

- Dvoje đaka iz Tuzle i Bihaća imaju obezbijeđen novac za avionske karte. Za dva učenika opština Stari grad daće novac za po pola karte, a za drugi dio treba da se snađemo. Važno je kartu kupiti što prije jer je ona skuplja kako se približava termin polaska - rekla je Kamberova navodeći da je do prije sedmicu karta koštala 2.000, a sada gotovo 3.000 KM.

Uspjesi Milice Đukić

- Prvo mjesto na takmičenju najboljih matematičara BiH

- Srebrna medalja na Olimpijadi u Južnoj Africi

- Drugo mjesto na Balkanskoj olimpijadi u Grčkoj

- Učesnik na Olimpijadi u Kolumbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana