Nova zanimanja pred malim maturantima

Danijela Bajić
Nova zanimanja pred malim maturantima

BANjALUKA - Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su operater savremenim tehnologijama i carinski tehničar.

Kako su istakli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, svršeni osnovci, koji se u školskoj 2021/2022. godini odluče za zanimanja operater savremenim tehnologijama ili mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, to će moći da upišu u  Tehničkoj školi Banjaluci, dok je u banjalučkoj Politehničkoj školi planiran novi smjer tehničar multimedija. Upis za carinskog tehničara, naglasili su u ministarstvu, planiran je u čak deset srednjih škola u Srpskoj.

- Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred u narednoj školskoj godini sve srednje škole u Srpskoj su dostavile u zakonskom roku. Uz planove upisa dostavljena su i mišljenja jedinica lokalne samouprave i Privredne komore RS, kao i podaci Zavoda za zapošljavanje RS - kazali su u Ministarstvu prosvjete. Podsjetili su da je tokom 2020. godine završen postupak revizije zanimanja, jedna od aktivnosti propisane Akcionim planom za sprovođenje reforme za oblast srednjeg obrazovanja, a od školske 2020/2021. godine u primjeni su svi novi nastavni planovi i programi, za ukupno 106 zanimanja u 14 struka.

- Nastavni planovi i programi su usklađeni sa razvijenim standardima zanimanja, zahtjevima i potrebama tržišta rada i savremenim dostignućima tehnike i tehnologije - rekli su u ministarstvu.

Kad je u pitanju upisna kvota, u ministarstvu istakli da su srednje škole uglavnom planirale optimalan broj učenika, izuzev onih obrazovnih ustanova za koje postoji veliko interesovanje ili se nalaze u nerazvijenim i izuzetno nerazvijenim opštinama.

- Plan upisa je veći od broja učenika devetih razreda koji u školskoj 2020/2021. godini završavaju osnovnu školu - rekli su u ministarstvu, dodajući da će o zvaničnim brojkama moći da govore nakon što Komisija za upisnu politiku razmotri predloženi plan upisa.

Direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić istakao je da je ova škola predložila da u narednoj školskoj godini đacima ponudi nova zanimanja i to fasader i monter suve gradnje - moler.

- Čekamo na saglasnost nadležnih, a ukoliko dobijemo zeleno svjetlo planiramo da upišemo po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada - kazao je Bajić koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić kaže da nastavljaju sa upisom zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a koja se prvenstveno odnose na tehničku školu koja obrazuje zanatlije.

- Na području ove regije neće biti nekih noviteta u odnosu na ranije, samo što će u narednom periodu biti akcenat na građevinskom sektoru - rekao je Đurić.

Pravilnik

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da će najkasnije do kraja marta za javne škole biti donesen pravilnik o planu upisa za narednu školsku godinu, koji sadrži broj odjeljenja i učenika po smjerovima, odnosno zanimanjima koji se planiraju za upis u narednoj školskoj godini. Ministarstvo najkasnije do kraja aprila daje saglasnost na plan upisa učenika u privatnim školama u skladu sa propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana