Nova vozila za brži i sigurniji prevoz pacijenata

Danijela Bajić
Nova vozila za brži i sigurniji prevoz pacijenata

BANjALUKA - Nova sanitetska vozila, koja bi uskoro trebalo da dobije 15 domova zdravlja u Republici Srpskoj, omogućiće još brži i sigurniji prevoz pacijenata.

Svoj vozni park obnoviće domovi zdravlja u Istočnom Starom Gradu, Tesliću, Čajniču, Kalinoviku, Foči, Kneževu, te Petrovu, Brodu, Bileću, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. 

Ugovor o nabavci vozila ukupne vrijednosti 1,46 miliona KM, juče je potpisao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i direktorica poslovne jedinice preduzeća “Brčko gas” Ivana Božunović.

Šeranić je rekao da je ovo značajan doprinos unapređenju kvaliteta usluga u okviru primarne zdravstvene zaštite, kao i same hitne medicinske službe, istakavši da očekuje da će, shodno ugovoru, isporuka biti realizovana za 120 dana od potpisivanja.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, jer su sanitetska vozila nabavljena iz donatorskih sredstava te zemlje.

Božunovićeva je navela da je riječ o vozilima modela “folksvagen krafter”, koja su opremljena u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kneževo Vladan Milovanović kaže da će novo sanitetsko vozilo mnogo značiti za ovu lokalnu zajednicu, jer će medicinari brže i sigurnije stizati do pacijenata i pružati im pomoć.

- Imamo tri vozila, a samo za jedno mogu reći da valja. S druge strane, opština je veoma razuđena, a gotovo svakodnevno jedno vozilo mora za Banjaluku, tako da novi sanitet čekamo kao ozebao sunce - rekao je Milovanović, ne krijući sreću što će Dom zdravlja u ovoj lokalnoj zajednici sljedeće godine dobiti novo ruho i neophodnu opremu, za šta je planirano 350.000 evra od donatorskih sredstava Vlade Srbije. 

Bolju vijest nije mogao da čuje ni direktor Doma zdravlja “Sveti Luka” Slavko Boljanović jer je njihov vozni park, kako kaže, ravan nuli.

- Trenutno nemamo nijedno potpuno opremljeno sanitetsko vozilo, tako da je teško objasniti koliko će nam značiti - kazao je Boljanović. 

Prema riječima direktorice Doma zdravlja Ribnik Tatjane Kovačević vozila kojim ova zdravstvena ustanova raspolaže su stara i potrošena, tako da je novo bilo prijeka potreba. 

- Imamo tri vozila, od kojih je jedno svaki mjesec na popravci, koja mnogo košta, tako da će nam novi sanitet mnogo značiti. Pogotovo jer je Ribnik veoma razuđena opština i dosta udaljena od Banjaluke, gdje gotovo svakodnevno šaljemo pacijente - kazala je Kovačevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana