Nova blokada vodi “Elektroprenos BiH” u agoniju

Vedrana Kulaga
Nova blokada vodi “Elektroprenos BiH” u agoniju

BANjALUKA - “Elektroprenos BiH” je gotovo dvije godine blokiran jer nema političke saglasnosti za izbor novog rukovodstva, što je zaledilo na računu i oko 170 miliona maraka za investicije, a u kompaniji očekuju da će posao krenuti nabolje i da će već od idućeg mjeseca mnoge stvari doći na svoje mjesto.

“Elektroprenos” je jedina zajednička kompanija Srpske i FBiH koja je na tankom ledu još od 2018. godine, kada je direktoru Mati Žariću istekao mandat. Bošnjaci su u upravi tog preduzeća blokirali sve procese jer nisu saglasni da Žarić ostane na funkciji iako je konkursna procedura završena i predloženo da on, kao prvorangirani kandidat na konkursu, i dalje vodi “Elektroprenos”.

Takva slika rezultirala je time da preduzeće ne može da radi na investicijama ni da prima nove radnike, koji su mu prijeko potrebni jer je dobar dio sadašnjih zaposlenih na korak do odlaska u penziju.

Premijeri Republike Srpske i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić dogovorili su se polovinom maja o deblokadi rada te zajedničke kompanije i planu sprovođenja investicija u tom preduzeću u narednom periodu. Tada je dogovoreno da će organi kompanije za prenos električne energije, kao što su  Skupština akcionara, Upravni i Nadzorni odbor, sprovesti potrebne procedure za verifikaciju dogovara i omogućiti njeno funkcionisanje te realizaciju važnih investicionih projekata.

To je za “Glas Srpske” potvrdio i Žarić, koji je prisustvovao tom sastanku u Doboju. Žarić kaže da će određene sjednice organa kompanije biti održane u toku ove sedmice.

- Postoji dogovor da neke stvari krenu. Prvo sada sa investicijama, a onda razgovori o kadrovima i drugim otvorenim pitanjima. Do 15. juna bi stvari trebalo da budu dosta jasnije. Mislim da ovaj put ne bi trebalo da se ponovo pojave problemi jer je vidljiva volja da se krene naprijed i da se radi - istakao je Žarić.

O investicionom planu za ovu godinu, potvrdio je, biće riječi u četvrtak.

- Bitno je da se krenulo, da novac ne leži na računima - rekao je Žarić.

Dodao je i da mjesecima imaju problema sa radnicima, jer ih je već više od 100 otišlo u penziju, a mnogi drugi su sve bliže tome.

- U ovom momentu mogli bismo da primimo od 50 do 60 električara bez problema - rekao je Žarić.

Rad kompanije “Elektroprenos” definisan je putem operativnih područja Banjaluka, Mostar, Sarajevo i Tuzla, u okviru kojih su terenske jedinice od Bihaća do Trebinja.

Mandati

Mandati u “Elektroprenosu BiH” su istekli i članovima Upravnog odbora i uprave, u kojoj su po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, a za njih ne može biti sproveden konkurs dok ne bude imenovan generalni direktor. Do problema je došlo zbog političkih trzavica u FBiH i istrajavanja u namjeri da Bošnjak dođe na čelo te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana