Niko neće na srbistiku i rudarstvo

Anita Janković Rečević
Niko neće na srbistiku i rudarstvo

BANjALUKA - Prvi upisni rok na javnim univerzitetima u Srpskoj privodi se kraju, a najveća bitka za indeks, pored medicinskog fakulteta, koji je tradicionalno popularan među mladima, vodila se na banjalučkom Fakultetu za bezbjednost, gdje su upisne kvote već popunjene.

S druge strane, interesovanje za pojedine studijske programe je skoro nikakvo pa se tako na smjer srbistika u Banjaluci upisalo svega sedam kandidata, kao i na Rudarski fakultet u Prijedoru.

Svršenim srednjoškolcima na fakultetima u sklopu Univerziteta u Banjaluci na raspolaganju je bilo 2.500 indeksa, a nakon prijemnog ispita uslove za upis steklo je 1.685 kandidata, od 2.100 prijavljenih.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak kaže da su rezultati u prvom roku na nivou prošle godine te da slobodnih mjesta više nema na Fakultetu za bezbjednost.

- Veliko interesovanje vladalo je i za indeks Medicinskog fakulteta, gdje je ostalo tek desetak mjesta po smjerovima. Odlične upisne rezultate ostvarili su i Ekonomski i Elektrotehnički fakultet, a ono što je iznenađujuće je porast interesovanja za smjerovima na Mašinskom fakultetu, gdje su već popunjena mjesta na mehatronici i proizvodnom mašinstvu - rekao je Posavljak i dodao da na banjalučkim fakultetima ima ukupno još 815 slobodnih mjesta te da će biti zadovoljni ako u drugom upisnom roku popune pola od toga.

Na Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci upisano je 80 budućih brucoša, a mjesta je ostalo za još 70.

- Interesovanje za naš fakultet ovog ljeta je 20 odsto veće nego lani. Na studijskom programu informatika kvote su popunjene, a blizu smo da ostvarimo i plan upisa na smjeru biologije, gdje imaju još četiri mjesta. Na hemiju se, zbog lošeg interesovanja, upisalo svega pet kandidata, a najviše slobodnog mjesta ostalo je na ekologiji - kazao je dekan pomenutog fakulteta Goran Trbić.

Sa nedostatkom zainteresovanih tradicionalno kuburi Rudarski fakultet u Prijedoru, na koji se u prvom roku upisalo tek sedam kandidata, iako je za izvođenje nastave neophodno 15 studenata.

- Ovogodišnji broj upisan u prvom roku odgovara trendu koji imamo unazad pet godina. Nadam se da ćemo u drugom roku ostvariti famozni broj od 15 studenata. Mnogo je razloga za slabo interesovanje - kazao je dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić.

Dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Biljana Babić kaže da su u prvom upisnom roku upisali 89 kandidata, što je zadovoljavajuće, s tim da ponovo bilježe pad upisanih na odsjeku za srpski jezik i književnost.

- Nažalost interesovanje za srbistiku ove godine ponovo je loše, baš poput 2016. godine. Upisali smo svega sedam kandidata, što je znatno manje nego lani. Očekujem da taj broj u drugom upisnom roku bude koliko-toliko veći - rekla je Babićeva i dodala da je najveće interesovanje vladalo na smjeru engleskog jezika i književnosti, gdje su ostala još dva mjesta.

Na fakultetima koji djeluju u sklopu Univerziteta Istočno Sarajevo uslove za upis u prvom roku steklo je 817 kandidata, što je za oko desetak studenata više nego lani.

- Medicinski fakultet u Foči zbog popunjenosti kvota zatražiće proširenje liste, baš kao i Akademija likovnih umjetnosti, za koju je ovog ljeta nakon mnogo godina vladalo veliko interesovanje - kazao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i dodao da je među mladima iz istočnog dijela Srpske veoma poželjan i indeks Tehnološkog i Elektrotehničkog fakulteta.

Kulić kaže da ne mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom upisnom roku, ali naglašava da nisu ni nezadovoljni, s obzirom na poraznu demografiju i migracije mladih.

- Na budžetu su ostala 522 slobodna mjesta i nadam se da će dobar dio njih biti popunjen u drugom roku - kazao je Kulić.

Konkurs

Na javnim univerzitetima u Srpskoj ističu da će konkurs za drugi upisni rok biti raspisan u avgustu i podsjećaju da je i dalje aktuelan konkurs za upis studenata na drugom i trećem ciklusu studija, koji će biti otvoren do 14. oktobra ove godine. Na drugom ciklusu studija na oba javna univerziteta planiran je upis 1.962 studenta, dok na trećem ciklusu studija mjesta ima za njih 227.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana