Nesavjesnim vozačima oduzeto 60 automobila

Milijana Latinović, Nebojša Tomašević
Nesavjesnim vozačima oduzeto 60 automobila

BANjALUKA - Da visoke kazne nisu opametile nesavjesne vozače u Republici Srpskoj, govori i podatak da je za osam mjeseci ove godine od lica dobro poznatih saobraćajnim policajcima privremeno oduzeto 60, a trajno 11 vozila.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS potvrdili su “Glasu Srpske” da je od januara do avgusta zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju uz saglasnost nadležnog suda privremeno oduzeto 60 automobila. Pojasnili su da je 21 vozilo oduzeto na području Policijske uprave Gradiška, 17 na području PU Banjaluka, 15 na području PU Doboj, po tri na područjima PU Prijedor i PU Zvornik i jedno vozilo na području PU Mrkonjić Grad.

- Nadležni sudovi donijeli su 11 rješenja o trajnom oduzimanju automobila i jedno rješenje o vraćanju oduzetog vozila. Navedena vozila su oduzeta od višestrukih povratnika u činjenju teških prekršaja u saobraćaju, kao i lica koja imaju veće novčane iznose izrečenih i neplaćenih kazni - pojasnili su u MUP-u.

Samo jedan u nizu slučajeva oduzimanja vozila koji je izazvao pažnju javnosti zabilježen je prije dvadesetak dana u Banjaluci. Policija je u samo deset dana od Dejana Guzijana oduzela dva automobila, među kojima i skupocjeni “audi Q7”. Automobili su mu oduzeti zbog neplaćenih kazni, ali i vožnje bez dozvole i isteka registracije. Bez četvorotočkaša su u avgustu ostali i Milan V. i Bogdan D. iz Gradiške jer u dosijeu imaju 7.000, odnosno 5.000 maraka neplaćenih kazni.

Među rekorderima po saobraćajnim prekršajima našla se i jedna pripadnica nježnijeg pola, Halima A. iz Vukosavlja. Od nje je modrička policija u avgustu oduzela “folksvagen” kada je utvrđeno da u registru ima 143 neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje u iznosu od 25.175 KM.

Posljednji u nizu nesavjesnih vozača koji je zbog neplaćenih kazni i dosijea punog saobraćajnih prekršaja ostao bez vozila je Milovan Lukić iz Han Pijeska. Njega je policija kontrolisala u srijedu u mjestu Ravno kod Han Pijeska, kada je utvrđeno da vozi pijan. Detaljnijom kontrolom policajci su otkrili da on duguje 1.255 KM za neplaćene kazne pa mu je oduzet “ford”, a zaradio je i novu prekršajnu prijavu zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović pojasnio je za “Glas Srpske” da, prema Zakonu o prekršajima, ukoliko vozač u roku od godinu ne plati kaznu, nadležna policijska stanica koja je izdala prekršaj predmet prosljeđuje u Poresku upravu RS koja ima mehanizam prinudne naplate.

- Uglavnom je riječ o licima koja su nezaposlena, nemaju prihode iz kojih bi se izvršila prinudna naplata, a nemaju ni imovinu, a i vozilo kojim upravljaju je uglavnom u vlasništvu nekog drugog lica. U tom slučaju nemoguće je izvršiti prinudnu naplatu i onda u skladu sa zakonom u roku od tri godine od prekršaja nadležna policijska stanica podnosi zahtjev sudu za pretvaranje novčane kazne u kaznu zatvora po principu 50 maraka kazne jednako dan zatvora, vodeći računa da ne može biti kraće od jedan niti duže od 60 dana - rekao je Radović. Dodao je da u tom periodu od tri godine pojedini vozači, bez obzira na sve, voze bez vozačke i prave druge prekršaje.

- Jedina mjera koja može dati rezultat kako bi opasne vozače sklonili iz saobraćaja jeste oduzimanje vozila. To je dobra praksa MUP-a i očekujemo još veću podršku sudova koji, kada procijene da postoje okolnosti da bi se vraćanjem automobila došlo u situaciju da ta osoba ponovi prekršaj, imaju pravo da trajno oduzmu vozilo - rekao je Radović.

Radović očekuje i da oduzimanje vozila, osim što je regulisano Zakonom o prekršajima, bude uvršćeno i u izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja RS koje su u pripremi, a čiji je predlagač Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske.

Električni trotineti

Milija Radović je rekao da će Srpska prva u regionu zakonom regulisati i upotrebu električnih trotineta.

- Ta stavka trebalo bi da se nađe u nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja u RS koji će idućih dana biti dostupan javnosti na uvid - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana