Nenad Simić pobjednik međunarodnog konkursa "Suze Kozare"

Srna
Nenad Simić pobjednik međunarodnog konkursa "Suze Kozare"

DERVENTA - Nenad Simić iz Dervente sa pjesmom “Noć nad Kozarom” pobjednik je međunarodnog konkursa za književno priznanje i nagradu “Suze Kozare”.

Organizatori međunarodnog konkursa, čija je tema stradanje Srba kozarskih opština, su Narodna biblioteka Gradiška, Udruženje srpskih književnika u Sloveniji i Biblioteka “Vuk Karadžić” Ljubljana.

Na konkurs je pristiglo 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, BiH i Republike Srpske, a žiri su činili predsjednik Rajka Golić, te Snježana Miljković i Biljana Marić.

Drugo mjesto pripalo je Bošku Grgiću za pjesmu “Tri broja na kalendaru”, a treće mjesto Dragani Kragulj za pjesmu “Nezaborav”.

Žiri je dodatnim nagradama nagradio pjesnike Velimira Pavića za pjesmu “Rade, brate”, Nikolinu Keserović za pjesmu “Oproštaj” i Miloša Belića za pjesmu “Kolo nad Kozarom”.

Žiri je istakao da je tematika pjesama ovog konkursa sama po sebi teška, sve pristigle pjesme su pune emocija, nerijetko su pjesnici porodičnim vezama povezani sa događajima o kojima pišu, pa je sve to otežavalo odluku koga nagraditi.

“Riječi krv, pokolj, mučenje, klanje i njima slične izbijaju u prvi plan mnogih pjesama. Pjesničke slike Kozare kao tamnog vilajeta, ubijanje djece, smrt dječaka koji je živio samo jedan dan i mnoge druge zaustavljaju dah i tjeraju suze na oči”, navodi se u saopštenju.

Zaslužne nagrade biće dodijeljene 25. jula u Brodu na svečanoj akademiji.

Organizatori navode da će Akademija biti prezentacija umjetničkih dostignuća i svih nagrada, ako situacija u vezi sa virusom korona bude dozvoljavala održavanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana