Nema više opasnosti od mina na području Sarajeva

Srna
Nema više opasnosti od mina na području Sarajeva

SARAJEVO - Na lokalitetu Trebevića i Istočnog Starog Grada pronađeno je i uništeno više od 260 minsko-eksplozivnih sredstava, a uklanjanjem oznaka koje su upozoravale na prisustvo mina, uz pješačke staze i atraktivne turističke destinacije na ovom području, završene su aktivnosti deminiranja.

Projekat “Sarajevo bez mina”, koji u potpunosti finansiraju SAD, zvanično je započeo 4. aprila prošle godine, a obuhvata četiri opštine Vogošću, Novi Grad, Stari Grad, te Istočni Stari Grad, saopšteno je iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC). 

“Do sada su završene sve aktivnosti uklanjanja minske opasnosti u opštinama Stari Grad i Novi Grad, kojim je i grad Sarajevo proglašen slobodnim od mina, a danas su završene aktivnosti deminiranja i u opštini Istočni Stari Grad”, navedeno je u saopštenju.

Demineri MDDC-a - izvođači deminerskih radova, zvaničnim uklanjanjem minskih znakova i tragova deminiranja, na kojem su radili proteklih mjeseci, proglašavaju slobodnim od mina Trebević i Istočni Stari Grad.

U toku su aktivnosti u Vogošći, gdje deminerski timovi rade na posljednjim lokacijama, i to Gori kamenici i brdu Žuč.

Projekat “Sarajevo bez mina” jedan je od najznačajnijih pojedinačnih projekata uklanjanja minske opasnosti u BiH koji se realizuje preko organizacije ITF - jačanje ljudske bezbjednosti (Enhancing Human Security).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana