Nekoliko hiljada građana na molebanu u Istočnom Sarajevu u znak podrške braći u Crnoj Gori

Srna
Foto: klix.ba

ISTOČNO SARAJEVO - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večeras u Istočnom Sarajevu moleban koji je organizovan kao znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i vjernicima u Crnoj Gori, a kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Mitropolit je u obraćanju vjernicima istakao da je ova podrška istinski bratska i crkvena - bratska jer svaki Srbin koji je prisutan ima biološke veze sa braćom u Crnoj Gori, a crkvena jer su uvijek bili, jesu i biće jedna i jedinstvena SPC.

“Kada jedan dio našeg tijela napadane neka bolest, tada strada čitav organizam. Tako je i sa crkvom, kada strada kao sada u Crnoj Gori, strada čitava crkva Božija. Gospodini /Milo/ Đukanović svjesno ili nesvjesno je udario na čitavu SPC. Pozivamo ga da dobro razmisli o ovome šta je počinio i da čim prije povuče nepravedni zakon i izvini se, kako svom narodu u Crnoj Gori, tako i SPC”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je napomenuo da onaj ko je pogazio pravo, njemu više ništa nije sveto, uzvišeno i čestito, pa mu je onda sve dozvoljeno, čak i da Crkvu stavi van zakona.

Mitropolit Hrizostom je dodao da je, nažalost, na ovim prostorima i dalje prisutna politika zavadi pa vladaj, a jedina nepromjenljiva konstanta je SPC koja svoj narod čuva u jedinstvu i sačuvala ga je do danas.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski istakao je da je Đukanović svoju anticrkvenu i diskriminatorsku politiku nametnuo skupštini Crne Gore, koja se pokazala nedostojna svoje istorije i nacionalne uloge jer je pokleknula pod voljom jednog čovjeka.

Mitropolit Hrizostom je poručio da se u srećnim i demokratskim zemljama zakoni donose zarad dobrobiti građana, naroda i države, ali slučaj famoznog zakona u Crnoj Gori nema tu dobru i plemenitu namjeru.

“Naprotiv, to je zakon koji nas je izazvao na ovakvo svenarodno reagovanje, jer je usmjeren samo i isključivo protiv SPC u Crnoj Gori i protiv njenih vjernika, ali i protiv nas koji neprestano hrlimo svetinjama Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog i drugih svetinja Crne Gore”, rekao je vladika.

Mitropolit je istakao da svetinje Crne Gore koje brane od bezbožnika i ne daju onima koji su ih decenijama skrnavili i obezvređivali, pripadaju cjelokupnom srpskom narodu.

Hrizostom je poručio da su ovakva okupljanja prilika da se digne glas otpora protiv nepravednih i zlonamjernih ljudi koji su pravdu i pravo uzeli u svoje ruke i zloupotrebljavaju ih.

On je istakao da jedinstvo i sloga sa braćom i sestrama Crne Gore neće stati, niti malaksati dokle god zakon ne bude povučen i stavljen ad akta.

“Crna Goro, budi uvijek ponosna i dostojna sebe i svoje slavne istorije. Ostani naša ponosna Sparta kao što si vijekovima i bila”, poručio je mitropolit Hrizostom koji je zahvalio brojnim građanima koji su se na dostojanstven način okupili u Istočnom Sarajevu u molitvi za srpski narod i srpske svetinje u Crnoj Gori.

Na području Istočnog Sarajeva večeras su organizovane četiri litije koje su krenule ispred Crkve Svetog Đorđa u Miljevićima, zatim ispred Crkve Svetog Varnave na Vranješu, Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i ispred Crkve Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima.

Nakon susreta sve četiri litije na budućem trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu veliki moleban je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Litije i moleban organizovale su crkvene opštine Istočno Novo Sarajevo, Vranješ, Kotorac i Vojkovići u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor sveštenstva i vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana