Ne ostavljati vatru bez nadzora - kazne i do 1.000 KM

Srna
Ne ostavljati vatru bez nadzora - kazne i do 1.000 KM

ISTOČNO SARAJEVO - Republička Uprava civilne zaštite apelovala je da građani Republike Srpske, a posebno na području istočne Hercegovine gdje je uočen povećan broj požara, prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru vode računa o vremenskim prilikama i drugim faktorima koji utiču na širenje požara, kao i da ne ostavljaju vatru bez nadzora.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje paljenje korova i drugih poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i nalaže preduzimanje neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre, napominju u Civilnoj zaštiti.

Iz ove uprave napominju da je, za one koji ne postupaju u skladu sa ovim zakonom, predviđena novčana kazna od 100 do 1.000 KM.

"Imajući u vidu da većina građana ovaj perod koristi za čišćenje poljoprivrednih parcela, još jednom napominjemo da su dužni da prilikom paljenja vatre o tome obavijeste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu. Njihova lična odgovornost se odnosi na nadzor vatre i provjeru parcele prije nego je napuste", istaknuto je u saopštenju.

Iz Civilne zaštite mole građane da, ukoliko primijete požar, odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123 ili operativno- komunikacijski centar civilne zaštite na besplatni broj 121.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana