Navršile se 22 godine od masakra nad žeteocima u starom Gracku

Srna
Foto: Agencije

LIPLjAN- U Starom Gracku kod Lipljana danas će biti obilježene 22 godine od masakra nad 14 srpskih žetelaca, među kojima je bilo i jedno dijete, a parastos ubijenima služiće Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Albanski teroristi počinili su masakr nad žeteocima u Starom Grackom 23. jula 1999. godine dok su na njivi želi pšenicu.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Počinioci zločina nisu pronađeni iako je tadašnji civilni administrator Bernar Kušner dao garancije i novčanu ponudu od milion tadašnjih njemačkih maraka da će prevrnuti svaki kamen u potrazi za nalogodavcima i počiniocima.

Zločin je, kako mještani uporno ponavljaju, najveća mrlja na "licu" međunarodne vojne Misije Kfora i Unimka jer je počinjen u njihovom prisustvu.

Srbi iz Starog Gracka svjedoče da su tog dana, 23. jula 1999. godine, oko 21.00 čas, kada je trebalo da se žeteoci odavno vrate sa njiva, porodice, izbezumljene i u strahu od najgoreg, počele da zovu štab Kfora u u Lipljanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana