Nastup kompanije iz Srpske na sajmu tehnike od posebne važnosti

SRNA
Foto: GS

BEOGRAD - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da je od velike važnosti to što kompanije iz Republike Srpske imaju mogućnost da se predstave na Međunarodnom sajam tehnike i tehničkih dostignuća i povežu sa partnerima iz regiona i Evrope.

Petričević je istakao da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj tehnološkog razvoja za privredu, te da je ove godine u budžetu namijenjeno 12 miliona KM za subvencije u ovoj oblasti. "Očekujemo realizaciju tih projekata.

Sa Privrednom komorom Republike Srpske, privrednicima radimo na tome da našu privredu osavremenimo i da ona postane konkurentnija kako bi odgovorila zahtjevima domaćeg i svjetskog tržišta. Tako da i na ovakvim mjestima imamo priliku da vidimo inovacije iz raznih oblasti i da predstavimo naše kompanije", rekao je Petričević

Vršilac dužnosti direktora Vazduhoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine Mladen Stojanović izjavio je da je ta kompanija tradicionalno prisutna na ovoj manifestaciji, a takođe i partner Sajma naoružanja i vojne opreme.

"Među izlagačima je veliki broj naših kupaca, dobavljača. To je prilika da se sa njima vidimo, razmjenimo informacije da vidimo šta je savremeno i novo. Tu smo i bićemo", rekao je Stojanović.

On je podsjetio da "Orao" postoji 78 godina, te da je ranije sarađivao sa Ministarstvom odbrane SFRJ, a sada Srbije. "Mi smo glavni oslonac za ratno vazduhoplovstvo Srbije za obezbjeđivanje resursa vazduhoplovnih motora. Naravno, nekada smo bili Vojna pošta, sada smo Akcionarsko društvo, otvoreni smo za saradnju i 50 odsto prihoda ostvarujemo u saradnji, odnosno radeći poslove za Ministarstvo odbrane Srbije, ostalih 50 odsto pronađemo na svjetskom tržištu", rekao je Stojanović.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je da je nastup kompanija iz Srpske na ovogodišnjem Sajmu posebno značajan, imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju u svijetu.

"Mislim da je ovo izuzetno važno predstavljanje Republike Srpske, da Republika Srpska hvata korak sa naukom i sa tehnikom, da pokuša da prevaziđe sve probleme i izazove sa kojima se susreće u ovoj teško ekonomskoj situaciji koja nam je nametnuta. Mislim da ćemo se izuzetno kvalitetno predstaviti", rekao je Cicović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana