Nastavnici iz Srpske uče o Holokaustu u Jad Vašemu

Milijana Latinović
Nastavnici iz Srpske uče o Holokaustu u Jad Vašemu

JERUSALIM - Seminar posvećen izučavanju Holokausta i njegovanju kulture sjećanja, na kojem učestvuje i 20 nastavnika srpskog jezika i istorije iz Republike Srpske počeo je danas u Jad Vašemu, izraelskom memorijalnom centru posvećenom žrtvama Holokausta.

Otvaranju sedmodnevnog seminra prisustvovala je i ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić koja je naglasila da će nova saznanja koja profesori dobiju o principima i metodologiji ovog vida obrazovanja, umnogome koristiti i u formiranju savremenog pristupa i oblika rada u nastavnoj praksi prilikom  prenošenja znanja o patnjama srpskog naroda, koji je kroz istoriju proživio golgotu  i velika stradanja.

- Profesori  stiču znanja na kojima treba insistirati primjenjujući ih u našem obrazovnom sistemu, i to kako podučavati đake o Holokaustu i stradanju na primjerima iz umjetnosti, kroz analizu književnih i literarnih tekstova, filmova, slika i svjedočanstava, a posebno posjetama memorijalnih mjesta i stratišta u Srpskoj - istakla je Trivićeva.

Ona je razgovarala i sa ministrom obrazovanja Izraela Rafi Perecom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

- Značaj koji Jad Vašem ima u memorijalnom kontekstu nemjerljiv je i neuporediv sa bilo kojim drugim mjestom na svijetu. Kroz naučno-istraživački pristup, na najbolji način  doprinosi širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja - rekla je Trivićeva.

Istakla je da su znanja koja profesori istorije i srpskog jezika i književnosti iz Srpske stiču u Jad Vašemu veoma važna, posebno jer je i srpski narod kroz istoriju proživio golgotu  i velika stradanja.

- Naša je dužnost da na pravi način upoznamo mlade generacije sa stradnjima, posebno sa stratištem u Donjoj Gradini, kao i drugim memorijalnim mjestima, kako bismo njegovali kulturu pamćenja i sjećanja naglasila je Trivićeva i izrazila zadovoljstvo što će Memorijalni centar Jad Vašem 27. januara u Muzeju RS  prirediti izložbu pod nazivom „Šoa - Kako je to ljudski bilo moguće" posvećenu Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana