Nastavak podrške obrazovanju i kulturi u Trebinju

Srna
Nastavak podrške obrazovanju i kulturi u Trebinju

TREBINjE - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je danas u Trebinju gradonačelniku Mirku Ćuriću da će resorno ministarstvo nastaviti da pruža podršku ovom gradu za organizaciju tradicionalnih kulturnih manifestacija.

Ona je rekla da Muzej Hercegovine odlično radi posao na polju kulture i zadovoljava potrebe građana Trebinja, ali i turista. 

Trivićeva je rekla da je novi objekat gimnazije u Trebinju, koji će biti višenamjenski, jedan od velikih iskoraka na polju obrazovanja. 

Ona je rekla da Ministarstvo priprema donošenje novog zakona predškolskog obrazovanja i vaspitanja, gdje će poseban fokus biti na organizaciji samih ustanova predškolskog obrazovanja i vaspitanja, kako javnih, tako i privatnih, radi proširenja obuhvata djece. 

Ona je navela da u ponedjeljak, 2. marta, počinje program pripreme djece pred polazak u školu i da će biti upisano 4.279 djece koja nikada nisu pohađala vrtiće, a ove godine upisuju prvi razred osnovne škole. 

Trivićeva je rekla da je sa gradonačelnikom Trebinja Ćurićem razgovarala kako će se kroz odredbe novog zakona za predškolsko vaspitanje i obrazovanje definisati obaveze lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske kako bi bilo obuhvaćeno što više djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u ruralnim i prigradskim infrastrukturnim objektima, koji su i objekti osnovnih škola, koji bi se prilagođavali za izvođenje programa predškolskih ustanova. 

"Ministarstvo prosvjete i kulture novim zakonom o predškolskom obrazovanju planira da već od septembra, nakon njegovog usvajanja, za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz hraniteljskih porodica obezbijedi besplatno pohađanje vrtića, odnosno da Vlada Republike Srpske finansira taj dio usluga koji će se provoditi u javnim ustanovama", istakla je Trivićeva. 

Ona je dodala da će se u osnovnom obrazovanju nastaviti sa inovativnim planovima i programima i edukacijom nastavnog kadra i menadžmenta škola. 

Trivićeva je gradonačelnika upoznala o planovima za osnovno obrazovanje, odnosno o pilot programima koji se odnose na inovacije nastavnih planova i programa, te o nastavku programa podrške talentima u Republici Srpskoj. 

"Gradonačelnik nas je upoznao o potencijalnim centrima za talente koji bi trebalo da budu realizovani u Trebinju, ali i šire. Pokušaćemo naći zajednički model, ne samo za regiju Hercegovine, već za sve đake koji su pobjednici takmičenja u svim oblastima, da im u toku ljeta kao jednu od podsticajnih mjera uvedemo kampove samostalno ili u saradnji sa Srbijom", rekla je Trivićeva. 

Trivićeva je najavila da u Ministarstvu pripremaju izmjenu i dopunu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i navela da su dali uputstva svim lokalnim zajednicama da, formirajući savjete privrede i obrazovanja, zajedno sa privrednicima, direktorima srednjih škola i lokalnom zajednicom, predlože Ministarstvu plan upisnih politika za školsku 2020/2021. godinu. 

Ona je podsjetila da je Ministarstvo uradilo reviziju zanimanja u Srpskoj, koja nije urađena više decenija, pa će upisne politike u srednjim školama biti prilagođene potrebama tržišta rada 21. vijeka. 

"Zajednice su nosioci lokalnog razvoja i tom pravcu ćemo ići da ne školujemo ona zanimanja za kojima nema potrebe na tržištu rada", rekla je Trivićeva. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je saradnja sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske na visokom nivou, da je veoma bitno da postoji puna podrška kada su u pitanju kulturne manifestacije u ovom gradu, gradnja gimnazije, ali i projekat koji se odnosi na povratak prirodi. 

"I ove godine ćemo imati punu podršku za kulturne manifestacije, koje su organizovane na visokom nivou i nisu samo značajne za Trebinje, nego za Republiku Srpsku", rekao je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana