Nastava na daljinu će, u slučaju potrebe, biti organizovana putem RTRS-a i elektronskih sredstava komunikacije

Srna
Nastava na daljinu će, u slučaju potrebe, biti organizovana putem RTRS-a i elektronskih sredstava komunikacije

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sve odluke o organizaciji nastave na daljinu u ozbiljnoj epidemiološkoj sitauciji donosilo je u saradnji sa svim relevantnim institucijama, a u najboljem interesu učenika i zaposlenih u obrazovnom sistemu i očuvanja njihovog zdravlja, te vodeći brigu da učenici ne izgube kontinuitet i kvalitet sticanja znanja.

U tom smislu, predstavnici Ministarstva razgovarali su i sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i od njih očekivali konstruktivne prijedloge u vezi sa unapređenjem organizacije nastave na daljinu i vaspitno-obrazovnog procesa u uslovima pandemije virusa korona, kako su ih sami najavljivali, navodi se u saopštenju iz Ministartsva prosvjete i kulture.

"Od predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Ministarstvo prosvjete i kulture, i nakon više usmenih i pismenih molbi u ovoj sedmici, još nije dobilo prijedloge i moguće modele o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, a koji su trebali da budu prezentovani na jučerašnjoj sjednici koja je, u organizaciji predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, održana sa svim relevantnim predstavnicima ustanova i institucija Republike Srpske. Ne znamo razlog tome", ističu iz Ministarstva prosvjete i kulture.

"Napominjemo da smo u toku ove sedmice jedino primili ultimativan zahtjev da se održi sastanak i konferencija za novinare ali bez dostavljanja tema koje bi bile predmet razgovora", naglasila je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

U saopštenju se podsjeća da je na jučerašnjem sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, donesena preporuka da se od 2. novembra vaspitno-obrazovni rad nastavi u školskim učionicama.

Predloženo je i da osnovne i srednje škole, te krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava, u narednom periodu, Ministarstvu prosvjete i kulture, u zavisnosti od epidemiološke situacije i ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanju nastave u školskim objektima, odnosno o potrebi izvođenja nastave na daljinu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će u slučaju organizavanja nastave na daljinu u narednom periodu obezbijediti podršku posredstvom Javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske i elektronskih sredstava komunikacije na isti način kao što je to bilo uspješno realizovano u drugom polugodištu prethodne školske godine.

"Učenicima osnovnih i srednjih škola, koji nemaju pristup internetu, obezbijeđen je, u saradnji sa M:telom, besplatan internet, te se i trenutno nesmetano odvija nastava na daljinu", podsjećaju iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana