Nasilje u učionicama zvono za uzbunu

Milijana Latinović
Nasilje u učionicama zvono za uzbunu

NEVESINjE - Šutiranje i iživljavanje vršnjaka nad drugarima iz razreda u učionicama nevesinjske Osnovne škole “Risto Proroković” uznemirilo je javnost i podiglo na noge policiju i tužilaštvo, koje je otvorilo istragu o nasilju u toj obrazovnoj ustanovi.

Direktorica škole Mara Šaran rekla je za “Glas Srpske” da je škola odmah po saznanju postupila u skladu sa zakonom i protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

- U dva odjeljenja dogodilo se vršnjačko nasilje. U jednom odjeljenju neko od učenika je to snimio. Čim je snimak došao do mene, pokrenula sam disciplinski postupak, a nakon toga neko je to zloupotrijebio i pustio u medije. U drugom odjeljenju su se dešavale neke druge situacije, koje se takođe rješavaju u skladu sa zakonom - rekla je Šaranova, dodavši da je disciplinski postupak pokrenut protiv devet učenika koji su prijavljeni kao vršioci nasilja. Na pitanje da li su ti učenici i ranije bili poznati po neprimjerenom vladanju i da li je i ranije bilo sličnih situacija, direktorica nije htjela da odgovori, navodeći da je postupak u toku. Šaranova je kazala da su u toku razgovori sa roditeljima djece i dodala da se trude da probleme riješe u najboljem interesu učenika.

- Učenici o kojima govorimo pohađaju nastavu pod jačim nadzorom pedagoško-psihološke službe - rekla je Šaranova, naglasivši da su žrtve nasilja dobro, te da nije bilo potrebe za ljekarskim pregledima.

O nasilju koje je zgrozilo javnost raspravljano je i na Forumu za bezbjednost Nevesinja, koje je zatražilo da učesnici vršnjačkog nasilja budu kažnjeni. Predsjednik Foruma Momčilo Vukotić je, odgovarajući na pitanje novinara ko snosi najveću odgovornost, rekao da su to roditelji, nastavnički kadar, ali i cijelo društvo.

Psiholog Aleksandar Milić ističe za “Glas” da u uzrastu u kojem su i đaci iz nevesinjske škole djeca tragaju za identitetom, te da neke svoje nedostatke počesto ispoljavaju kroz agresivnost prema drugima.

- Posljedica toga je poremećeno ponašanje, a sve je u vezi sa cjelokupnim odrastanjem i klimom u kojoj se djeca nalaze. Zabrinjavajuće je da se sve događa u školskom ambijentu. To govori o nedovoljnoj okupiranosti učenika i radu sa njima - upozorio je Milić, naglasivši da je individualne osobine pojedinaca neophodno pratiti i preusmjeriti kako ne bi kasnije takvo ponašanje eskaliralo. Milić je istakao da sve ima veze i sa navikama, pojasnivši da tamo gdje nema dobrih navika u porodici, a nedostaje i radnih navika u školi, dolazi do poremećenog ponašanja.

- Nedostaje edukacija roditelja i nastavnika kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo. Preovladava internet, nema socijalne komunikacije sa djecom, a sve su to problemi koje treba rješavati - rekao je Milić.

U školi su se, među učenicima sedmog razreda, proteklih dana dogodila dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja. Jedna scena zlostavljanja je snimljena i dospjela je na društvene mreže. Na snimku napravljenom u učionici vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage. U drugom slučaju riječ je o zlostavljanju dječaka sedmog razreda. Prema nezvaničnim informacijama, fizička i psihička zlostavljanja trajala su duži period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana