Naša priča Republika Srpska: Vlada Federacije podzakonskim aktima punim gasom protiv britanske strategije unitarne BiH

G.S.
Naša priča Republika Srpska: Vlada Federacije podzakonskim aktima punim gasom protiv britanske strategije unitarne BiH

BANjALUKA - Sa aspekta britanske geopolitičke strategije koje se odnosi na pitanja uređenja BiH po prinicipu unitarnosti, vrlo je zanimljiva činjenica da Federacija BiH, kojoj su usta puna podrške britanskoj spoljnoj politici, svojim podzakonskim aktima zapravo se suprotstavlja britanskoj unitarizaciji, podržavajući separtizam Federacije izvan cjelovitosti BiH, suprotno Ustavu i zakonima BiH, saopšteno je iz stranke Naša priča Republika Srpska.

"Vlada Federacije usvajanjem Pravilnika, koji je stupio na snagu 25.03.2021.godine, a koji definiše uslove koje moraju da ispunjavaju pravna lica za obavljanje poslova iz oblasti zaštite na radu, onemogućava pravnim licima iz Republike Srpske da djeluju na području Federacije ukoliko nemaju sjedište na teritoriji Federacije BiH, čime je automatski isključeno priznavanje cjelovitosti BiH kao države. U članu 6. ovog Pravilnika navodi se da "dozvola za obavljanje stručnih poslova iz člana 4. ovog Pravilnika može se izdati privrednom društvu ili ustanovi sa sjedištem na teritoriji Federacije BiH." - navedeno je u saopštenju te pitaju  "zar ne bi trebalo da glasi na teritoriji BiH ?!."

"U članu 12., stav 2 ovog Pravilnika navodi se da "poslove iz člana 4. ovog Pravilnika ne može obavljati lice koje je u skladu sa propisima iz oblasti radnih odnosa i penzijskog i invalidskog osiguranja ispunilo uslove za prestanak radnog odnosa, odnosno uslove za sticanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, radnik koji obavlja poslove direktora u drugom pravnom licu ili radnik koji je po osnovu radnog odnosa prijavljen na obavezna osiguranja u entitetu Republika Srpska."

 "Gospodo Federalci, zar se tako podriva geostrateška politika vaših partnera iz Velike Britanije koji zagovaraju unitarnu BiH? Zar se tako podzakonskim aktom ne poštuje Zakon o zaštiti na radu BiH i Ustav koji toliko branite?! Gospodo Federalci, veliki pozdrav iz Republike Srpske uz zahvalnost što se suprotstavljate britanskoj geopolitičkoj strategiji unitarizacije BiH čime nam pomažete da bez sankcija, pozivajući se na vaše odluke, uvedemo mjere reciprociteta kako bi Republika Srpska bila" piše u saopštenju stranke Naša Priča Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana