Naplata putarine po kilometru od avgusta

Milijana Latinović
Naplata putarine po kilometru od avgusta

Banjaluka - Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni sistem naplate putarine na toj trasi, koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru, trebalo bi da bude uspostavljen u avgustu.

Po jedna naplatna stanica gradi se u Čatrnji i Novoj Topoli, a dvije u Aleksandrovcu. Ranije je navedeno da ugovorena vrijednost radova iznosi 6,63 miliona maraka.

U preduzeću “Autoputevi RS” potvrdili su za “Glas Srpske” da je u toku završetak objekata za kontrolu naplate i montaža opreme.

- Zatvoreni sistem naplate putarine na dionicama autoputa Banjaluka - Gradiška i dionici autoputa Banjaluka - Doboj će biti uspostavljen tokom avgusta, odnosno, kada se okonča izgradnja naplatnih stanica, da bi se moglo ukloniti i privremeno naplatno mjesto na petlji “Mahovljani” - naveli su u “Autoputevima RS”.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je dobro što svi radovi teku planiranom dinamikom, istakavši da će uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine doći do izražaja pravi smisao autoputa, koji će donositi prihode u republički budžet.

- Ovih dana trebalo bi da bude pušten u saobraćaj i novi granični prelaz u Gradišci i uvjeren sam da će dobar dio saobraćaja biti usmjeravan na autoput - rekao je Trninić.

Vijest da bi za nešto više od dva mjeseca trebalo u potpunosti da zaživi cijeli sistem naplate putarine po kilometru obradovala je i vozače, koji i po nekoliko puta sedmično voze ovim dionicama.

- Zadovoljna sam autoputem, ali mnoge stvari još zbunjuju vozače i stvaraju gužve, posebno od kada je počela naplata putarine na autoputu “9. januar” - kazala je Vedrana Simić i dodala da je vožnja autoputem, iako ne baš jeftina, mnogo bezbjednija.

Autoput Banjaluka - Gradiška u dužini od 32 kilometra u potpunosti je otvoren za saobraćaj u novembru 2011. godine. Zahvaljujući savremenoj putnoj infrastrukturi putovanje između ova dva grada, koje je ranije trajalo oko sat, duplo je skraćeno. Na toj trasi autoputa vozači trenutno putarinu plaćaju samo na jednom mjestu u Jakupovcima i to 2,5 marke.

Mreža autoputeva

Neđo Trninić je istakao da je Vlada RS opredijeljena za izgradnju mreže autoputeva i podsjetio da Kinezi obavljaju pripreme za izgradnju autoputa prema Prijedoru.

- Kada izgradimo sve planirane dionice stići ćemo do našeg cilja da mreža autoputeva u Srpskoj ima 420 kilometara u dogledno vrijeme, a trenutno imamo 106 kilometara - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana