Najviši zvaničnici Srpske sa roditeljima 12 banjalučkih beba

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković razgovarali su danas u Banjaluci sa roditeljima 12 banjalučkih beba koja su prije 30 godine umrle usljed nedostatka kiseonika.

Dodik je naveo da danas kada se sjećamo zločina nad nevinim banjalučkim bebama zna da bol i tuga ne jenjavaju već 30 godina.

"Razgovarao sam s porodicama umrlih beba i, pored saosjećanja s njima, smatram da ih Pepublika Srpska ne smije nikad zaboraviti jer su sinonim za neviđeni poraz humanosti", napisao je Dodik na "Tviteru".

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana