Najviše povreda prava iz radnog odnosa

Srna
Najviše povreda prava iz radnog odnosa

BANjALUKA - U prošloj godini u Odjeljenju ombudsmana za praćenje ostvarivanja ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava registrovan je 801 predmet, od kojih se najviše 281 odnosi na povredu prava iz radnog odnosa, saopšteno je Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Slijede povrede prava iz penzijskog osiguranja (217), komunalnih usluga (92), socijalne zaštite (82), zdravstva (74), obrazovanja (33), ekologije (21) i javnih prihoda (četiri)", navodi se u saopštenju ombudsmana, povodom obilježavanja 20. februara - Svjetskog dana socijalne pravde. 

U oblasti socijalnih prava, Institucija ombudsmana se posebno bavila stanjem i problemima sa kojima se susreću centri za socijalni rad u BiH, te je u tu svrhu u oktobru prošle godine javnosti predstavljen Specijalni izvještaj o stanju i problemima sa kojima se u svom radu susreću centri/službe za socijalni rad u BiH. 

Ombudsmani za ljudska prava BiH ukazali su da je obaveza svih organa vlasti u BiH da grade društvo jednakih mogućnosti, obezbijede visok stepen osjetljivosti za ugrožene kategorije i da je briga o njima preduslov za dostizanje socijalne pravde, odnosno postizanja jednakog i pravednog odnosa između pojedinca i društva. 

Povodom obilježavanja 20. februara - Svjetskog dana socijalne pravde, ombudsmani BiH Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić ističu da socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine osnovne vrijednosti svakog društva, saopšteno je iz ove institucije. 

Ombudsmani poručuju da je ovo dan kada je potrebno preispitati značaj posvećenosti ciljevima kao što su iskorjenjivanje siromaštva, zaštita dostojanstva na radu, ravnopravnost polova, razvoj i pružanje socijalnih usluga za posebno ranjive kategorije društva i pojedince kako se oni ne bi osjećali manje vrijednim, nekorisnim i nezaštićenim. 

"Ekonomska, socijalna i kulturna prava garantuju se ustavima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te ustavima deset kantona i Statutom Brčko distrikta. Ova prava preciznije se uređuju zakonima na nivou entiteta i kantona i Brčko distrikta, budući da su, prema ustavnom uređenju BiH, u njihovoj isključivoj nadležnosti", navodi se u saopštenju. 

Ombudsmani su naveli da analiza žalbi primljenih u ovoj instituciji u proteklom periodu pokazuje visok stepen siromaštva velikog broja stanovništa. 

"To je direktna posljedica velike stope nezaposlenosti, malih penzija, a najniže, odnosno prosječne plate su daleko ispod vrijednosti zvanične potrošačke korpe", navedeno je u saopštenju. 

Iz ove institucije navode da je sve većem broju građana potrebna socijalna zaštita, što nameće obavezu nadležnim da se ova vrsta prava mora staviti u veći fokus interesovanja. 

"Socijalna pomoć je simbolična i ne može obezbijediti osnovne životne potrebe korisnika. Svjesni svoje bespomoćnosti, a u želji da sebi i članovima svoje porodice obezbijede egzistenciju, građani BiH, nerijetko i cijele porodice, prinuđeni su da napuste domove i odlaze na rad u druge zemlje", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana