Najtanja zarada agenata za nekretnine

Jana Kezić
Najtanja zarada agenata za nekretnine

BANjALUKA - Na račune radnika čak devet od 19 sektora u januaru ove godine leglo je manje novca u odnosu na decembarske plate, a najveći pad bilježi se u oblasti poslovanja nekretninama.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna neto plata isplaćena u januaru iznosila je 1.217 KM, što je isto kao i mjesec ranije. 

Posmatrano po područjima, u januaru je najviša prosječna neto plata isplaćena u području informacija i komunikacija i iznosila je 1.651 KM.

Najniža je isplaćena u području poslovanja nekretninama i iznosila je 909 KM.  Prema statističkim podacima, u tom sektoru prosječna plata u decembru prošle godine iznosila 1.057 maraka, pa računica pokazuje da je agentima za nekretnine u januaru na račune leglo u prosjeku 148 KM manje.

U poređenju sa primanjima na kraju prošle godine, manje plate u januaru primili su i radnici u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova, vađenja ruda i kamena, kao i oni u proizvodnji i snabdijevanju energijom, gasom i parom, te zaposleni u oblasti snabdijevanja vodom. Podaci Zavoda pokazuju da su manje plate primili i radnici finansijske i djelatnosti osiguranja, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, u sektoru umjetnosti i zabave, kao i ostalim uslužnim djelatnostima.

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović kaže da je uzrok pada plata u sektoru poslovanja nekretninama smanjen promet.

- Nerealno povećanje cijena stanova dovelo je do pada prodaje i to je uzrok, drugo nema šta da bude - rekao je Popović.

Da je došlo do pada prodaje, kaže i direktor agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović koji ističe da radnicima isplaćuje fiksne plate, uz bonuse koji idu ako se “prebace” neke norme.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže da stanove nema ko da kupuje jer su cijene kvadrata otišle u nebo, a kupovna moć stanovništva je oslabila.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić kaže da već duži niz godina ukazuju na sivu ekonomiju i isplatu dijela plate u gotovini.

- Stanje sa sektorom nekretnina i građevinarstva pokazuje da se i dalje čine poreski prekršaji najteže prirode, bez obzira na podsticaje koje smo imali u prethodnom periodu, a čiji je cilj bio izlazak iz neformalne zone poslovanja - rekao je Aćić.

Na pitanje kako stati u kraj sivoj ekonomiji, Aćić objašnjava da Unija ima prijedloge za pojedinačno podizanje minimalnih poreskih osnovica po sektorima.

- To može biti jedno od rješenja, uz dalje poresko rasterećenje i poseban fokus inspekcijskih organa na sektore u kojima se dešavaju ovi problemi - kazao je Aćić.

Pravo stanje

Kada je riječ o prosječnim primanjima u Srpskoj, Dragana Vrabičić ističe da se taj iznos obračunava na osnovu svih plata, a kada bi se one obračunavale bez plata funkcionera i političara, dobilo bi se pravo stanje.

- Kada znamo da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu oko 2.900 KM, a da najnižu platu prima veliki dio stanovništva, shvatimo da ona nije dovoljna čak ni za troškove prehrane - rekla je Vrabičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana