Najbolji studenti javnih univerziteta karijere grade u otadžbini: Srpska pruža šansu za ostvarenje snova

Jovana Ivanović
Najbolji studenti javnih univerziteta karijere grade u otadžbini: Srpska pruža šansu za ostvarenje snova

BANjALUKA - Neki od najboljih studenata javnih univerziteta nakon stečenih diploma odlučili su da svoje karijere grade u Srpskoj, jer smatraju da im otadžbina pruža šansu da ostvare svoje snove.

Jedna od njih je Angelina Dulić koja je Medicinski fakultet u Banjaluci završila sa prosječnom ocjenom 9,4. Njen trud, humanost i studentski angažman prepoznali su i nadležni u Banjaluci koji su joj dodijeli i Nagradu grada mladima.

Dulićeva za “Glas Srpske” priča da će život i profesionalnu karijeru sigurno nastaviti u Republici Srpskoj.

- Budućnost vidim u Banjaluci, jer tu svakodnevno dajem svoj doprinos u razvoju i to ne samo studentskog života. Na mladima je da ovaj svijet boje u najljepše boje - rekla je Dulićeva.

Angelina je za vrijeme svog studiranja ostavila pečat kada je u pitanju rad na boljim uslovima studentskog života, ali kako kaže, taj posao još nije završen jer su uslovi za život mladih daleko od savršenog.

- Kao predsjednica Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske i organizator naučne konferencije “Mladi u susret nauci”, akcenat sam stavljala na međusobna druženja. Borim se i dalje za veće stipendije i bolje uslove za mlade u našoj zemlji, jer čvrsto vjerujem da u nama leži i snaga i nada da se izborimo za bolju budućnost - kaže Dulićeva.

Ponos Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Baškalo iz Gradiške, koji je lani diplomirao sa najboljim rezultatom u istoriji ove visokoškolske ustanove, opciju da napusti otadžbinu nije ni uzimao u razmatranje.

- Čvrsto vjerujem da neću otići zemlje u kojoj sam rođen. Treba jasno da postavimo cilj i da idemo za njim pa uspjeh neće izostati, nebitno gdje živimo - rekao je Baškalo.

Nakon uspješnog studiranja i prosjeka 9,91, Dušku je ponuđen posao asistenta na bezbjednosnim naukama gdje trenutno predaje na predmetu “Uvod u bezbjednost”.

- Materija predmeta koje smo imali je srž onoga ono što me pokreće. Mogu reći da sam na ispitima iz predmeta krivičnog prava i bezbjednosti briljirao, imao sam sve desetke. Jedina sedmica je iz engleskog jezika i u pitanju izborni predmet - dodaje Baškalo.

Priznaje da je pred svaki ispit imao neku vrstu treme.

- Imao sam teške trenutke, posebno kad sam na ispit izlazio sa ciljanom ocjenom, najvećom. Sasvim je normalno da se brinete kada vam je istinski stalo do stvari koje radite - kaže Baškalo.

Studentkinja Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednica Omladinskog udruženja studenata Milica Ivković, koja na četvrtoj godini ima prosjek iznad devet, svoju budućnost ne planira graditi van Republike Srpske.

- Kada me je moj trud i rad doveo do mjesta predsjednice Omladinskog udruženja studenata ETF-a, shvatila sam da ništa nije nemoguće. Zbog toga čvrsto vjerujem u svoju odluku o ostanku u svojoj zemlji i sljedeći cilj mi je da lično doprinesem njenom razvoju - kaže Ivkovićeva.

Ključ

Iako najbolje ocjene tokom studiranja zahtijevaju brojna odricanja, Angelina Dulić kaže da je dobra organizacija ključ svakog uspjeha.

- I ja sam primjer toga. Moguće je studirati, putovati i istovremeno voditi aktivan studentski život - dodaje Dulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana