Nadežda Praljak jedna od dobitnika priznanja na konkursu Društva učitelja RS: Vile donijele prvu nagradu

 Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Priča o vilama koje su nakon svađe shvatile da zajedno mogu puno više donijela je prvu nagradu učenici petog razreda Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Banjaluke Nadeždi Praljak na literarnom konkursu koji je raspisalo Društvo učitelja RS povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Duška Radovića.

Nadežda, koja je na konkursu na temu kratke priče za laku noć u kategoriji za učenike četvrtog i petog razreda osvojila prvo mjesto, za "Glas" kaže da se njena sreća ne može opisati, jer se u ovoj ulozi našla prvi put u životu.

- Napisala sam priču o vilama, koje žive u jednom gradiću i u njihov kraj dođu vile iz drugog grada. Nakon nekog vremena su se posvađale, ali su se na kraju pomirile i nastavili da žive u jednom gradu - rekla je Nadežda u petak na svečanosti u prostorijama Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Dodala je da joj je u samom procesu rada mnogo pomogla njena učiteljica Ljilja Kecman, koja joj je kao mentor u pisanju ove priče pružila punu podršku i ljubav, istakavši da će se opet prijaviti na neke slične konkurse.

Kecmanova za "Glas" kaže da je izuzetno ponosna i da joj je veoma drago što je baš njena učenica osvojila prvu nagradu te naglasila da je Nadežda osim pisanja veoma nadarena i za matematiku, slikanje i sport.

- Ona je napisala izuzetno lijepu i poučnu priču, koja nam poručuje da ne treba da se svađamo, nego lijepo da se družimo i da smo svjesni toga da zajedničkim snagama možemo mnogo više da učinimo - rekla je Kecmanova.

Navodi da je Nadeždinu bajku nekoliko njenih koleginica već obrađivalo sa đacima na času, a reakcije su veoma pozitivne, jer se djeci priča jako dopala.

- Imamo mnogo talentovane djece i smatram da bi u školama trebalo više pažnje obratiti na njih, jer se danas, nažalost, najčešće samo razgovara o onima koji prave probleme - kazala je Kecmanova.

Predsjednica Društva učitelja RS Marina Knežević kaže da su povodom 100 godina od rođenja Duška Radovića odlučili da raspišu literarni i likovni konkurs za učenike sa teritorije Srpske i Srbije.

- Zadovoljstvo nam je što nam je pristiglo mnogo divnih radova i bilo je veoma komplikovano izabrati najbolje - kazala je Kneževićeva i dodala da su nagrade uručene za 12 učenika.

Prvu nagradu za literarni konkurs u kategoriji od prvog do trećeg razreda osvojila je učenica OŠ "Desanka Maksimović" iz Čelopeka Ivona Filipović. Kada je riječ o likovnom konkursu, u kategoriji od prvog do trećeg razreda prvo mjesto je osvojila učenica OŠ "Vuk Karadžić" iz Banjaluke Emilija Vranješ, dok je u kategoriji od četvrtog do petog razreda prvo mjesto osvojila Ivana Antonić, učenica OŠ "Mladen Stojanović" iz Laktaša.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade za pobjednike konkursa za učitelja godine, koji je raspisan povodom Dana učitelja, a jedna od nagrađenih za sarajevsko-romanijsku regiju je učiteljica OŠ "Sveti Sava" iz Rogatice Snežana Pjevčević.

- Svaka nagrada predstavlja potvrdu dobrog rada i da samo tako treba nastaviti - rekla je Pjevčevićeva, dodajući da joj vjetar u leđa upravo daju njeni učenici.

Profesorica na Filološkom fakultetu Sanja Macura, koja je održala zanimljivo predavanje o detaljima iz života Duška Radovića, kaže da o njemu treba isključivo pričati kao o čika Dušku.

- On je u svom srcu imao beskrajnu ljubav i ogromno poštovanje za djecu, ali je bio jedna vrsta mrguda za odrasle. Bio je ogromno ime u poeziji, aforistici, ali i srpskoj slobodnoj misli - kazala je Macura.

Manifestaciju su uljepšali kulturno-umjetnički igrokazi, a sve je nagrađeno dugotrajnim aplauzom.

Saradnja

Potpredsjednik Društva učitelja RS Želimir Dragić kaže da je dekan Filozofskog fakulteta Srđan Dušanić bio jedan od donatora koji je pomogao da Društvo učitelja RS zvanično bude registrovano. Osim toga, dodao je, svi resursi Filozofskog fakulteta dati su na raspolaganje njihovom društvu, zbog čega su neizmerno zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana