Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS: Vaučeri nam trebaju i kad prođe pandemija

Milijana Latinović
Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS: Vaučeri nam trebaju i kad prođe pandemija

Trend rasta broja dolazaka i noćenja domaćih posjetilaca ohrabruje i uliva nadu da ovogodišnja sezona u Srpskoj neće doživjeti potpuni krah, a tome su u velikoj mjeri doprinijeli vaučeri koji bi trebalo da postanu praksa i kada prođe pandemija virusa korona, jer nikada kao ove godine nismo upoznali turističke bisere naše Republike.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović naglasivši da su turistički vaučeri koje daje Vlada RS izuzetan potez i odluka donesena u pravom trenutku za podršku domaćoj turističkoj privredi.

- Nadam se da će ova kampanja zaživjeti i u budućnosti jer je to odličan podsticaj za domaći turizam. Od 15. juna, kada je kampanja “Doživi Srpsku” počela, do sada je iskorišćeno 12.066 vaučera - rekla je Jovanovićeva.

GLAS: Koliko je domaćih turista do sada provelo odmor na destinacijama u Srpskoj?

JOVANOVIĆ: Tokom jula broj dolazaka domaćih turista iznosio je 12.720, a broj ostvarenih noćenja 35.965, što je u poređenju sa prethodnom godinom manje, ali s obzirom na činjenicu da u mjesecima prije nismo imali gotovo nijednog gosta, ovo je podatak koji ohrabruje. Brojevi pokazuju da je ovaj trend nastavljen i u avgustu, te da će domaći turisti ostvariti približan broj dolazaka i noćenja kao i lani, što je veoma pozitivno. Prateći podatke Republičkog zavoda za statistiku, od marta do jula ove godine u RS je zabilježeno ukupno 41.385 dolazaka, a ostvarena su 115.484 noćenja, dok je u istom periodu lani zabilježen 179.061 dolazak i 419.420 noćenja.

GLAS: Na kojim destinacijama je iskorišćeno najviše vaučera?

JOVANOVIĆ: Za sada je najviše vaučera iskorišćeno u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica”, zatim u hotelima u Trebinju, “Banji Kulaši”, banji “Vilina vlas” i Nacionalnom parku “Sutjeska”.

GLAS: Kolika je šteta u turizmu Srpske za pola godine, koliko traje pandemija virusa korona?

JOVANOVIĆ: Od proglašenja pandemije turizam se izdvaja kao jedna od najpogođenijih privrednih grana koja će posljedice osjećati još dugo vremena. Govoriti u brojevima o razmjerama štete u turizmu za sada je rano. Potrebno je ispratiti ovu godinu i nadati se da je pred nama period sa stabilnom epidemiološkom slikom.

GLAS: Na koji segment u turizmu se najviše odrazila pandemija?

JOVANOVIĆ: Na samom početku pandemije apsolutno svi segmenti turističke privrede bili su blokirani. S vremenom, kako je došlo do ublažavanja mjera, i usluga i ponuda u turizmu se budila, a značajno su pomogle i mjere Vlade RS. Međutim, festivalski i manifestacioni turizam su u potpunosti onemogućeni jer mjere o dozvoljenom broju okupljanja maksimalno 50 ljudi značajno utiču na kretanja domaćih i stranih turista.

GLAS: Koliko će vremena biti potrebno  za oporavak turizma i koje mjere je još potrebno preduzeti da bi turizam isplivao iz ove krize?

JOVANOVIĆ: Teško je govoriti koji je vremenski period potreban za potpuni oporavak turizma sve dok je virus u zajednici, dok ne postoji lijek i dok svijet funkcioniše pod ograničenjima. Raduje nas što vidimo da se destinacije i zemlje koje su imale zaista lošu zdravstvenu situaciju, kao što su Italija i Španija, oporavljaju u pogledu turizma, kao i što ostale evropske zemlje rade na turističkim programima i planovima za narednu godinu, što uliva nadu o slobodi kretanja i razmjeni turista u periodu koji je pred nama. S tim u vezi, Turistička organizacija RS će paralelno raditi na izradi plana i programa promocije turističke ponude Srpske kako na domaćem turističkom tržištu, tako i na inostranom kako bismo spremno dočekali kraj pandemije.

Destinacije

GLAS: Koje destinacije u Srpskoj privlače najviše posjetilaca?

JOVANOVIĆ: Jedna od najposjećenijih destinacija Srpske u ovom periodu je Trebinje, grad koji sa svojim Starim gradom, bazenima i Gradom sunca pruža pravi mediteranski ugođaj. Sljedeća destinacija koja se ovog ljeta izdvojila je Jahorina. Planinski bob na šinama predstavlja najveću ljetnu atrakciju, a aktuelni su i banjski centri, Nacionalni park “Sutjeska”, te Višegrad sa Andrićgradom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana