Nacionalni parkovi i Šumarski fakultet zajedno do fondova EU

Srna
Foto: Srna

FOČA- Nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" iz Republike Srpske i "Tara" iz Srbije, te Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci potpisali su danas na Tjentištu memorandum o saradnji.

Ova zaštićena područja iz Srpske i Srbije, uz stručnu pomoć Šumarskog fakulteta, namjeravaju zajedničkim snagama da konkurišu za sredstva evropskih fondova, kroz projekte u prvom redu unapređenja zaštite biljnog i životinjskog svijeta, te razvoja infrastrukture i turizma.

Osim zajedničkog pristupa fondovima, saradnja će podrazumijevati i razmjenu znanja i iskustava u oblastima zaštite prirode i turizma.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" Miloš Nogo kaže da im je želja da ostvare saradnju i sa ostalim zaštićenim područjima u Srpskoj i okruženju.

On je napomenuo da moderni naučno-istraživački centar Nacionalnog parka "Sutjeska" pruža velike mogućnosti i da tek treba da zaživi u punom kapacitetu.

"Planiramo da naš naučno-istraživački centar u budućnosti ima mnogo više posjeta. Takođe, ovdje dolaze turisti iz cijeloga svijeta, oduševljeni su onim što Nacionalni park "Sutjeska" pruža i rado nam se vraćaju", rekao je Nogo.

Ranko Milanović iz Nacionalnog parka "Tara" kaže da su, nakon prekida odnosa jedno vrijeme, ovim činom obnovili saradnju sa Nacionalnim parkom "Sutjeska".

"Sporazum se prije svega odnosi na saradnju na polju pisanja projekata, ali bez obzira na to nalazimo se geografski relativno blizu, dosta je stvari koje nas povezuju, tako da su mogućnosti saradnje dosta široke. Sada krećemo sa idejom pripreme jednog međunarodnog projekta, a kroz samu saradnju gledaćemo da nađemo još više poveznica i konkretnih stvari na kojima možemo raditi", rekao je Milanović.

On je dodao da će se zajednički projekti odnositi na ekologiju i šumske ekosisteme i njihovo unapređenje.

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Božidar Nikoletić podsjeća da u BiH postoje četiri nacionalna parka, od čega tri u Republici Srpskoj, a da sama činjenica da su nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" proglašeni u bivšoj državi Jugoslaviji i da su stari više od 50 godina, govori o važnosti tih zaštićenih područja.

"U smislu razvoja nacionalnih parkova, imamo dosta dobru saradnju sa evropskim institucijama i kroz projekte dobijamo određena serdstva. Naravno da okosnica razvoja mora biti Vlada Republike Srpske, koja je nosilac svih funkcija razvoja nacionalnog parka, i mi se nadamo da će Vlada još bolje i više da prepozna naše aktivnosti i da nam pomogne u našem djelovanju", rekao je Nikoletić.

Profesori i studenti Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rado dolaze na terensku nastavu u Nacionalni park "Sutjeska", gdje uživo i bliže mogu da upoznaju prirodna blaga o kojima uče u knjigama.

Profesor Šumarskog fakulteta Vladimir Stupar ističe da šumari uvijek daju prednost učenju u prirodi, a da i studenti prirodno-matematičkog fakulteta imaju takav vid nastave.

"Potrebno je uključiti i srednje i osnovne škole, pa čak i predškolske ustanove. Krenuti sa djecom u vrtićima, da im se objašnjava šta je to vrijednost prirode i zaštićenih područja, tako da su dobrodošli svi objekti i infrastruktura koji doprinose tome", napomenuo je Stupar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana