Savjet nacionalnih manjina BiH: Udruženjima očuvati nacionalni i kulturni identitet

Srna
Savjet nacionalnih manjina BiH: Udruženjima očuvati nacionalni i kulturni identitet

SARAJEVO - Članovi Savjeta nacionalnih manjina BiH i predstavnici Udruženja nacionalnih manjina Brčko distrikta konstatovali su da je udruživanje i međusobna koordinacija putem lokalnih udruženja i izabranih predstavnika u savjete i saveze najbolji način rada, koji će doprijeniti očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina.

Članovi Savjeta nacionalnih manjina BiH i predstavnici Udruženja nacionalnih manjina Brčko distrikta smatraju da će takav način rada najbolje doprinijeti i promovisanju i zaštiti prava i interesa nacionalnih manjina.

Na sastanku u Brčkom članovi Savjeta i predstavnici Udruženja istakli su da svaki pojedinac, kao pripadnik određene nacionalne manjine treba konstantno da ukazuje na probleme sa kojima se susreće u životu i radu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Oni su pozdravili donošenje Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko distrikta, kao i angažman supervizora za Brčko Majkla Skenlana na njegovom donošenju, kojem je uručena zahvalnica Savjeta nacionalnih manjina BiH.

Predsjedavajući Savjeta Andrija Svatok naglasio je da ovaj zakon predstavlja veliki iskorak kada je riječ o pravima i položaju pripadnika nacionalnih manjina, ne samo na području Brčko distrikta, već na prostoru cijele BiH.

“Ovakva zakonska rješenja i primjena svih njihovih odredbi jedini su način ravnopravnog uključivanja pripadnika nacionalnih manjina u život zajednica, te otvaraju mogućnost njihove adekvatne zastupljenosti u lokalnim savjetima i u svim ostalim nivoima vlasti u BiH”, rekao je Svatok.

Predstavnici Udruženja upoznali su članove Savjeta o načinu rada ovog udruženja, te ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju u svom radu, te dodali da institucije Brčko distrikta ulažu maksimalne napore za poboljšanje statusa pripadnika manjina.

Oni su istakli da je potrebno pojačati aktivnosti i poboljšati rezultate u određenim oblastima, naročito kada je riječ o rješavanju problema stambenog pitanja, socijalne zaštite, uključivanja manjinskih jezika u školske programe, te stipendiranju mladih kako bi se spriječio svaki oblik diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, te omogućio efektivan pristup svim njihovim pravima, koja su im zagarantovana.

Bilo je riječi i o predstojećim lokalnim izborima, te je zajednički naglašena važnost kandidovanja i učešća predstavnika nacionalnih manjina, s ciljem doprinosa boljem položaju pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim zajednicama, navodi se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana