Na žalbu Ristića promijenjen udžbenik istorije u Čikagu

Srna
Na žalbu Ristića promijenjen udžbenik istorije u Čikagu

BEOGRAD- Školski distrikt Park Ridž u Čikagu je nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz BiH promijenio udžbenik istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija "izvršila agresiju na BiH" i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević "odgovoran za genocid u BiH", dok je termin "genocid" sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Katarina Ristić je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi "Genocid nad Bošnjacima devedesetih", da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

"Zamislite kako mi je bilo kada sam vidjela literaturu prema kojoj sam trebala da pišem rad. Tada sam opet pitala oca", rekla je Ristićeva za "Večernje novosti".

Njen otac Ranko, izbjegao iz Zavidovića, rekao je da je bio preneražen kada je vidio sadržaj o "bosanskom genocidu", prema kome je Katarina zajedno sa školskim drugaricama trebalo da napiše rad.

"Na zelenoj naslovnoj strani odštampana je kompozicija srpski velikani od Svetog Save, preko Nikole Tesle, Jovana Dučića, Novaka Đokovića, Vlade Divca i strelica koja od njih vodi do masovnih grobnica u Srebrenici. Po savjetu profesora istorijem kojoj sam se obratio, žalio sam se školskom odboru i oni su, zaista, reagovali brzo", ispričao je Ristić.

On je naveo da je ekspert Univeriteta "De Pol", koga je škola angažovala svjedočio da je u pitanju neistina, te da ga je direktor škole zvanično obavijestio o promjeni programa u koji su sada uvedena dokumenta koje je njegova kćer Katarina Ristić koristila u svojoj istrazi.

Kada je bitka za istinu u školi dobijena, Ranko Ristić je uspostavio kontakt sa portalom "Srbijan tajms", sa kojim je dogovorio da se sve eparhije i udruženja Srba u SAD obavijeste o putu kako se lažna istorija može promijeniti.

"Sistem u SAD omogućava svakoj zajednici da utiče na školstvo i da nema nikakvih problema da istina nadjača propagandne laži. To je veliki posao i mi Srbi koji živimo u SAD moramo da ga uradimo svako u svom američkom dvorištu", poručio je on.

Urednik "Srbijan tajmsa" Antonija Kovačević objasnila je da je da su vrh Srpske pravoslavne crkve i srpska diplomatija u SAD obećali da će pružiti pomoć, te da srpska zajednica širom SAD uskoro organizovano kreće da pretresa gradivo iz istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana