Na ulicama Bijeljine prosjači 53 djece

Srna
Foto: NYT

BIJELjINA - Na ulicama Bijeljine prosjači 53 djece, navodi se u dijelu Izvještaja o pravima djeteta zamjenika Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanke Vuković, u kojem se ukazuje na potrebu da se u gradu otvori Prihvatilište za djecu u riziku. Kako se navodi, Bijeljina bi bila prva lokalna zajednica u Srpskoj koja bi otvorila ovu socijalnu uslugu.

 

U izvještaju, koji bi sutra trebalo da razmatra Skupština grada, Vukovićeva ističe da bi prihvatilište omogućilo sklanjanje djece sa ulica do definitivnog rješavanja njihovog statusa stvaranjem bezbjednog porodičnog okruženja ili alternativnog smještaja u najboljem interesu djece koja prosjače i druge djece u riziku.

Ona je najavila da će pred odbornicima uskoro biti elaborat o opravdanosti otvaranja prihvatilišta.

Kao neizostavna potreba je navedeno i otvaranje savjetovališta za brak i porodicu, kao i savjetovališta za djecu i mlade u Bijeljini koja bi imala višestruku ulogu u prevenciji i u podršci djeci tokom kriznih faza razvoda braka njihovih roditelja, kao i razvojnih problema i potreba djece.

Prema podacima iz izvještaja, institucija Ombudsmana je još 2019. godine u saradnji sa evropski sertifikovanom Asocijacijom sistemskih porodičnih terapeuta Srbije organizovala edukaciju iz oblasti sistemske porodične psihoterapije na način da edukatori iz Beograda dolaze u Bijeljinu i grad će za godinu dana imati 11 psihoterapeuta ojačanih za rad sa djecom i porodicama sa djecom.

U organizaciji Kancelarije Ombudsmana za djecu u Bijeljini formirana je i nova grupa edukanata od 20 profesionalaca, što predstavlja veliki resurs za rad budućih savjetovališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana