Na računu Fonda solidarnosti trenutno 10,1 milion KM

Srna
Na računu Fonda solidarnosti trenutno 10,1 milion KM

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu "Duša djece" trenutno raspolaže sa oko 10,1 milion KM, rečeno je Srni u Fondu.

U Fondu solidarnosti su naveli da se trenutno desetoro djece nalazi u inostranstvu na liječenju, dok je za njih sedmoro uplaćen novac za liječenje, te se čeka prijem u zdravstvenu ustanovu u inostranstvu.

"Najskuplje liječenje do sada koštalo je 800.000 evra, za dijete koje se liječi u Njemačkoj. U ovoj godini bilo je više skupih liječenja teško oboljele djece u odnosu na prethodne dvije godine", rekli su u Fondu.

Iz Fonda su naveli da je od početka rada od januara 2018. godine pa do danas odobreno ukupno 290 zahtjeva za 209 djece, jer su pojedina liječenja produžavana više puta, za šta je izdvojeno više od pet miliona KM.

"Najveći broj zahtjeva se odnosi na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana i zbog malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja, teških poremećaja vida i sluha i drugih teških oboljenja",  rekli su u Fondu.

Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i druge.

"Fond solidarnosti, zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, još početkom pandemije je donio odluku da u toku trajanja vanrednog stanja i vanredne situacije finansira i dodatne troškove liječenja u inostranstvu, sa ciljem da maksimalno olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme pandemije i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodice da se vrate u zemlju i slično", napomenuli su u Fondu.

U Fondu su pojasnili da se dodatni troškovi odnose na putne troškove, smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u Republiku Srpsku zbog ograničenja prelaska granica, troškove nabavke potrebnih medicinskih sredstava i lijekova prema preporuci zdravstvene ustanove u inostranstvu u cilju obezbjeđenja nesmetanog daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima i slično.

"Ova odluka se odnosi na ona liječenja koja su već odobrena, kao i na liječenja koja su započeta u nekoj od bolnica u inostranstvu", rekli su u Fondu.

Iz Fonda solidarnosti su podsjetili da ova ustanova predstavlja humanu i solidarnu misiju cjelokupne društvene zajednice, te da se najveći novčani doprinos obezbjeđuje iz solidarnog odvajanja iznosa od 0,25 odsto na neto primanja zaposlenih.

Osim navedenog, sredstva se obezbjeđuju i izdvajanjem sredstava u iznosu od pet odsto prilikom kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, sem vozila kupljenih za potrebe zdravstvenih ustanova i MUP-a, kao i iz budžetskih sredstava lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske, te donacija i priloga iz zemlje i inostranstva

"Kada Fond solidarnosti odobri finansiranje liječenja u inostranstvu to podrazumijeva cjelokupan iznos troškova dijagnostike i liječenja, kao i troškove smještaja za jednog od roditelja djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju", napomenuli su iz ove zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana