Na putevima u RS skoro 100.000 vozila više nego prije 10 godina

nezavisne.com
Na putevima u RS skoro 100.000 vozila više nego prije 10 godina

​Banjaluka - Broj registrovanih vozila u Republici Srpskoj u proteklih deset godina povećan je za 98.739.

Naime, po podacima Republičkog zavoda za statistiku i MUP-a RS, 2007. godine vozači u RS imali su 278.339 vozila, dok ih je 377.078 bilo prošle godine.

U tim brojkama dominiraju putnički automobili, kojih je 2007. godine bilo registrovano 250.791, a lani - 318.746.

U istom periodu, broj kamiona i ostalih vrsta teretnih vozila je gotovo utrostručen, pa je sa 11.606 “skočio” na čak 33.670.

Stručnjake ovi podaci ne iznenađuju, jer, kako ističu, takav trend zastupljen je i u brojnim drugim zemljama. Kako dodaju, po broju automobila u odnosu na broj stanovnika još kaskamo za nekim državama u regionu, poput Hrvatske i Slovenije.

Logično, kako napominju, povećanje broja vozila donosi sa sobom i mnoge ozbiljne izazove.

“Ako ne budemo u gradovima radili na razvijanju javnog prevoza, možemo očekivati sve veće gužve u saobraćaju”, kaže za “Nezavisne” Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Po njegovim riječima, istraživanja pokazuju da gradovi sa razvijenijim javnim prevozom imaju manje nezgoda u odnosu na gradove gdje je više zastupljen prevoz vlastitim vozilima.

“Dakle, osim sve većih gužvi, zbog povećanja broja vozila može se očekivati i povećan broj saobraćajnih nezgoda”, pojasnio je Radović.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske priznaju da je, uzimajući u obzir da putevima RS, uz naša, saobraćaju i vozila koja su u tranzitu, evidentno da postojeća putna infrastruktura ne zadovoljava potrebe ovog nivoa saobraćaja.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je Narodna skupština RS u oktobru 2016. godine usvojila Strategiju razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period do 2025. godine.

“Strategijom je definisana osnovna vizija, a to je unapređivanje privrede i razvoja Republike Srpske, kroz održiv, djelotvoran i bezbjedan drumski saobraćajni sistem. Definisan je opšti cilj - efikasno upravljanje putnom mrežom, koje je usklađeno prema realnim potrebama, sa stručnim i tehnički opremljenim kadrom, kao i operativni ciljevi”, ističu iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Inače, iako je vozni park u RS brojčano sve bogatiji, većina građana se baš i ne može pohvaliti novijim četvorotočkašima u svojim garažama, o čemu svjedoči podatak da je na kraju 2016. godine prosječna starost vozila bila čak 16,8 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana