Na području Prijedora do kraja godine 65 kamera u sistemu video-nadzora

Srna
Na području Prijedora do kraja godine 65 kamera u sistemu video-nadzora

PRIJEDOR - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je danas da bi do kraja godine na području Prijedora trebalo da bude instalirano oko 65 kamera u okviru projekta uspostavljanja video-nadzora u lokalnim zajednicama.

Lukač je naveo da je video-nadzor do sada uspostavljen ili je u završnoj fazi u 53 lokalne zajednice, a da je u planu da u Prijedoru bude stotinu kamera u ovoj, prvoj fazi.

On je napomenuo da projekat uspostavljanja video-nadzora u lokalnim zajednicama Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ provodi unazad nekoliko godina.

"U narednim godinama radićemo na proširenju video-nadzora jer nam se pokazao kao veoma dobra stvar u svim gradovima gdje dolazi do smanjenja krivičnih djela, do prevencije izvršenja krivičnih djela i pomoći policiji u istrazi ako se već desi neko krivično djelo", rekao je Lukač novinarima u Prijedoru gdje se danas sastao sa rukovodstvom Gradske i Policijske uprave.

On je izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnik sa saradnicima dao veoma visoke ocjene o dobroj saradnji administracije grada i Policijske uprave Prijedor.

"Veoma je bitno da saradnja bude u koordinaciji što se tiče bezbjednosti građana. Svi smo mi servis građana i oni znaju da u toj koordinaciji mogu da se obrate i jednima i drugima i da će njihovi problemi biti riješeni", rekao je Lukač.

On je naveo da je u radnoj posjeti Policijskoj upravi Prijedor konstatovano da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou, ali da je bilo nekoliko krivičnih djela koja su opterećivala ovu lokalnu zajednicu, kao što je ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića.

"To smo rasvijetlili i dalje radimo po tome da u potpunosti rasvijetlimo ulogu bilo koga ko je imao bilo šta sa tim gnusnim i brutalnim ubistvom, tako da se određene stvari i dalje vode što se tiče same istrage", istakao je Lukač.

On je dodao da je još jedan slučaj, u pitanju je čedomorstvo, izazvao uznemirenost i zabrinutost građana, a da su sva druga dešavanja na zadovoljavajućem nivou jer se ne dešavaju razbojništva, razbojničke krađe, teške krađe i krađe vozila, odnosno dešavaju se u normalnim okvirima i policija dobro radi svoj dio posla.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor pohvalio je odličnu saradnju i dobru komunikaciju sa Policijskom upravom Prijedor i načelnikom Sretojom Vujanovićem, rekavši da je na najvišem mogućem nivou.

"Tema jeste i video-nadzor. Žao mi je što se godinama unazad nije posvetilo više pažnje toj problematici. Smatram da bismo mnogo krivičnih djela brže i lakše riješili", rekao je Javor.

On je podsjetio da je 2019. godine zaključen i potpisan sporazum sa MUP-om o video-nadzoru, da je u maju ove godine napravljen aneks tog sporazuma i da je grad ovo shvatio ozbiljno.

"Raspisali smo tri tendera koji su završeni, a odnose se na nabavku tehničke opreme, na instalacije i pripremne radove. Grad Prijedor je samo u ovoj godini izdvojio 125.000 KM, a Vlada Republike Srpske 100.000 KM", naglasio je Javor.

On je najavio da za narednu godinu grad Prijedor planira izdvojiti 100.000 KM, a krajem 2023/24 i dodatna sredstva za te svrhe.

Ministru Lukaču plaketa "Zlatni krst"

 

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević uručio je danas ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču Plaketu "Zlatni krst", najviše priznanje ove gradske boračke organizacije, saopšteno je iz MUP-a.
Plaketa je uručena ispred Predsjedništva Boračke organizacije povodom obilježavanja Dana prijedorskih ratnih jedinica, kao priznanje za izuzetne doprinose u ostvarivanju programskih ciljeva i zadataka Boračke organizacije, među kojima je, između ostalog, zapošljavanje djece poginulih boraca.

Predstavnici Boračke organizacije zahvalili su ministru Lukaču na podršci
i saradnji, imajući u vidu da je u periodu njegovog ministarskog mandata u MUP-u Srpske zaposleno 155 članova porodica poginulih boraca Republike Srpske.

Lukaču je uručen i primjerak Monografije prijedorskih ratnih jedinica u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1991-1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana