Na Manjači počela vježba pripadnika Oružanih snaga

Srna
Na Manjači počela vježba pripadnika Oružanih snaga

SARAJEVO - Pripadnici Bataljonske grupe lake pjašadije Oružanih snaga BiH počeli su danas na vojnom poligonu na Manjači četvorodnevnu vježbu radi provjere obučenosti, organizacije, strukture i opreme.

Učesnike vježbe će u području interoperabilnosti provjeriti ocjenjivači NATO-a.

Uspješnim realizovanjem ove vježbe, jedinica lake pješadije nivoa bataljona završiće prvi nivo četvorogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

U saopštenju se dodaje da potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je jedinica sertifikovana za učestvovanje u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama EU i UN.

Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te učestvovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale Bataljonsku grupu lake pješadije.

Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica Oružanih snaga /750 pripadnika/, koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima, navedeno je u saopštenju.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Za sve učesnike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi Oružanih snaga, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je britanska Ambasada u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana