Na liječenju gama-nožem 15 pacijenata iz RS

M. L.
Na liječenju gama-nožem 15 pacijenata iz RS

Banjaluka - Na liječenju gama-nožem u Kliničkom centru Srbije od početka godine boravilo je 15 pacijenata iz Republike Srpske oboljelih od malignih bolesti sa metastazama na mozgu.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji na preporuku ljekara iz Srpske u potpunosti finansira tu metodu liječenja u Srbiji, u istom periodu lani na liječenju je boravilo 13 pacijenata.

- Trošak Fonda za ove namjene u ovoj godini iznosio je oko 85.660 KM, dok je u istom periodu lani u tu svrhu izdvojeno oko 73.930 KM - naveli su u Fondu zdravstva. Troškovi liječenja u prosjeku iznose oko 3.000 evra po osobi.

Podsjećaju da s obzirom na to da je ova usluga uglavnom potrebna oboljelim od malignih bolesti, te da njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond, i u drugim klinikama izvan RS koje imaju ugovor sa Fondom, pokrivaju troškove liječenja.

- Neophodno je mišljenje i preporuka zdravstvene ustanove u kojoj se osiguranik liječi u Srpskoj, a o tom prijedlogu odlučuje stručna komisija Fonda. U pravilu,  za tretman gama-nožem Fond odobrava i finansira do pet dana ležanja u Kliničkom centru Srbije, tako da naši osiguranici dobijaju kompletan bolnički tretman - pojašnjavaju proceduru u Fondu zdravstva.

Ova metoda liječenja je i ranije bila dostupna osiguranicima iz Srpske, ali u klinici u Turskoj, a od 2016. godine oboljelima iz naše Republike omogućeno je da na liječenje gama-nožem odlaze u susjednu Srbiju. Riječ je o bezbolnoj metodi liječenja gama zracima koji se precizno, bez otvaranja lobanje, usmjeravaju ka tumoru ili drugoj promjeni na mozgu i ne oštećuju okolno, zdravo tkivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana